Život

Podeljene prve vozačke dozvole automobilima!

Čak 29 vozila od sada sme da vozi bez vozača!
18.09.2014. - 12:13h

U američkoj saveznoj državi Kaliforniji, juče su podeljene prve vozačke dozvole automobilima. Kalifornijski Ured za motorna vozila (DMV) službeno je podelio dozvole Volkswagen grupi, Mercedes Benzu i Google-u, za njihovih ukupno 29 samovozećih automobila. Brojka se možda čini mala, ali radi se tek o početku. "Nekolicina kompanija upravo završava svoje prijave", rekao je portparol DMV-a Bernard Soriano. "Sve su te kompanije veliki proizvođači automobila", kazao je.

Od maja ove godine, proizvođači mogu prijaviti svoje autonomne automobile za dozvolu za testiranje, i platiti osiguranje u iznosu od 5 miliona dolara. Dozvolu je potrebno obnavljati svake godine.

Kompanijama nije problem da plate taj iznos, s obzirom da stručnjaci predviđaju brzi rast broja autonomnih vozila, od oko 230.000 2025. godine do 11.8 miliona vozila 2035.

Audi je vodeća firma u istraživanju koje dovodi automatizovanu vožnju od naučne fantastike do serijske proizvodnje, rekao je direktor američke podkompanije Audija Skot Keoh.

'Ova dozvola koju nam je izdala Kalifornija pokazuje da nameravamo da ostanemo predvodnik u ovoj tehnologiji', izjavio je.