Život

Sutra je beogradski "Classic Car Show 2014"!

U subotu, 6. septembra, „Beogradski Classic Car Show 2014” predstavlja zvezde među automobilima u vlasništvu najpoznatijih kolekcionara na svetu. Paradni defile najlepših klasičnih automobila odigraće se na stazi oko Kalemegdana kojom se vozila famozna trka Formule 1 davne 1939. godine. Pogledajte program!
05.09.2014. - 08:59h

Trećeg septembra 1939. održana je trka Gran Pri Beograda na stazi Kalemegdan park. To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma, koji je okupio čak 75 hiljada gledalaca, od ukupno 360 hiljada stanovnika koje je u tom trenutku glavni grad imao. Ovo je bio poslednji Gran Pri održan na početku drugog svetskog rata, a priređen je u čast rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevica. U trci je učestvovao i Boško Milenković sa formulom Bugatti 51, a pobedu je odneo Tazio Nuvolari, jedan od najboljih vozača svih vremena, kome je ovo bila i poslednja Gran Pri trka, na čuvenom Auto Unionu (sadašnji Audi) modelu D od 16 cilindara i 500 ks u vremenu od 1 h 4 min i 3 sek.

Ovom događaju u čast, u okviru manifestacije “24 sata elegancije” od 2011 godine, održava se Uniqua Tour Historique, jedinstvena parada najlepših oldtajmera koja sledi 2.7 km rute poslednje predratne Grand Prix trke. Ove godine, proslavljamo 75. godina našeg Grand Prix-ja, a kao gosti Beograda, Kalemegdanskom kaldrmom grmeće motori luksuznih lepotana, jedne od najpoznatijih marki karoserija, milanske Touring Superleggera.

Ovaj veliki jubilej, 75 godina beogradskog Grand Prix-a, će biti realizovan u saradnji sa Srpskim Savezom za Istorijska vozila, beogradskim Muzejom automobila, organizacijom Scuderia Zagreb, i uz veliku podršku Turističke organizacije Beograda. Fantastični prizor prošlogodišnjeg defilea ostavio je prisutne bez daha, a organizatori i učesnici su se potrudili da ove godine prirede još veći paradni spektakl.

Istog dana će se održati i izložba pod nazivom „Concours d’Elegance 2014“ na kojoj će biti prikazani najlepši modeli klasičnih automobila odabranih specijalno za ovu priliku. Ove prelepe automobile ocenjivaće stručni žiri, birajući najbolje u različitim kategorijama, što će se završiti svečanom dodelom nagrada i proglašenjem „Best of Show 2014“ u popodnevnim satima.

Program: 
10:00 Okupljanje vozila na ulazu u Kalemegdan, iz Uzun Mirkove ulice 
11:00 Otvaranje izložbe posvećene obeležavanju 75 godina od trke oko Kalemegdana 
12:00 Tour Historique, start parade vrhunskih oldtajmera oko Kalemegdana 
13:00 Concours d’Elegance, ispred Grand Casino Beograd, otvaranje izložbe automobila 
13:30 Otvaranje izložbe posvećene dizajnu Touring Superleggera
18:30 Proglašenje pobednika BEST OF SHOW u okviru Concours d’Elegance Belgrade