Život

Ovo se ne uči na faksu!

Čak iako ste završili ekonomiju ili preduzetništvo i želite da pokrenete svoj mali biznis, morate da znati neke činjenice koje niste naučili na fakultetu. Ali, ne samo tad.
08.08.2014. - 12:06h

Ovo su informacije koje treba da imate pre nego što se upustite u poslovne projekte ili traženje posla, a koje se ne uče na fakultetu..

Prosečno nije dovoljno dobro

Ako želite da položite ispite i završite fakultet, možete da budete i prosečni. Ne zavisite od  drugih. Ako ste tačno odgovorili na pitanja, položićete i bez obzira koliko drugih studenata odgovorilo tačno. Ali, kada se radi poslu, prosek nije dovoljno dobar. Ponekad su presudne potpuno neobične situacije, veštine ili čak i interes. Ako se za neki razgovor prijavi 300 osoba koje su završile ekonomiju nećete dobiti posao ako ste prosečni. Morate da se po nečemu izdvajate i po nečemu da budete posebni. Možda je vama bilo važno da dobijete diplomu, ali sada ste u konkurenciji s mnogo osoba s tom istom diplomom.

Nećete odmah živeti bolje nego studenti

Kada završite fakultet i počnete da radite, bez obzira što imate svoj novac, nećete moći baš mnogo da uživate u njemu (osim ako imate sreće da odmah na početku mnogo zarađujete). Finansijska podrška roditelja je sada manja, a troškovi veći. Nema više studentske menze, studentskog doma, studentske markice, studentskih povlastica... Troškovi rastu brže nego plata.

Nema tačnog odgovora

Većina ispita tokom školovanja je koncipirana na tačnim i netačnim odgovorima. Ali, u poslu nije baš tako. Nema tačnog odgovora kako pronaći posao, čime se baviti, da li sam pokrenuti biznis i da li ćete u bilo čemu uspjeti. Od stručnjaka možete da dobijete savete, možete da vidite kako drugi rade, ali nijedno pravilo ne važi za sve.

Pamćenje informacija i instrukcija profesora prestaje da bude korisno

Ako želite da uspete morate da znate više od slušanja uputstava nadređenog, da budete bar korak ispred njega i da razmišljate svojom glavom. Ako želite svoj biznis, ne možete samo da gledate šta drugi savetuju ili šta radi konkurencija. Treba da ih nadmašite.

Nema brzih rezultata

Ako ste učili za neki ispit, nakon nekog vremena ćete dobiti ocenu - rezultat rada. Ali, ako ste se tek zaposlili ili pokrenuli svoj biznis, rezultati će doći tek za nekoliko godina. U međuvremenu će biti uspona i padova, ali nakon svakog morate da ustanete i da nastavite da radite istim ili bržim tempom. Nema ni diplome na kraju nekog razdoblja. Posao ćete raditi do penzije i neprestano morate da se trudite kako biste ostali na mestu na kojem ste i kako vas neko ne bi zamenio. Ukoliko želite da napredujete, morate da se trudite još više, ali i da imate u vidu da trud može da bude i uzaludan.

Nije bitan samo stepen obrazovanja, ni ocene

Da biste pronašli dobar posao, napredovali ili pokrenuli uspešan biznis, treba vam mnogo više od ocena i diplome. Morate imati sreće, poznavati ljude, biti društveni, komunikativni, inovativni, kreativni i dobri u onome čim se bavite. Strani jezici, kompjuterska znanja, preuzimanje inicijative, sve to postaje važnije od završenog stepena obrazovanja. Možda će vam u nekom trenutku pomoći nešto što ste čuli na predavanjima od profesora kod kog ste imali loš rezultat, a nikad nećete upotrebiti ono gdje ste imali dobar.

Sada ste prepušteni sami sebi

Na fakultetu možete da učite u grupi, možete od drugih da naučite nešto što ne razumete, ali na poslu vi sami morate da tražite rešenja, da donosite odluke i da napredujete.

Izgubićete kontakt sa mnogo prijatelja

Kao što ste posle srednje škole razišli s nekim prijateljima tako će biti i sada. Odlazak u različita područja, različiti stilovi života i napredovanja biće važniji od dosadašnjih zajedničkih interesa.

Ne možete da pomerite spitne rokove i uzeti slobodan dan

Ako ste odlučili da krenete u privatne poslovne vode vjerovatno ćete morati da radite non-stop. Ne možete da uzmete par dana odmora, pa da nastavite. Čak i ako radite u nekom preduzeću,  situacija nije mnogo bolja. Naravno, imate godišnji, bolovanje, ali to ste imali i na fakultetu. Sada ne možete da se probudite i da zaključite da biste danas ostali kod kuće. Možda ste tek počeli da radite, možda imate projekt koji morate da završitie možda se nekome žuri, a možda je kolega na godišnjem. Sad ste deo tima i odluke nisu samo vaše.

Uspeh nije proporcionalan uloženom trudu

Vaša plata će zavisiti od vaše struke, od preduzeća, sektora, šefa... ali i od vaših pregovaračkih sposobnosti. Neće svi za jednak trud dobiti jednaku platu. Čak neće ni napredovati podjednako. Vi se možda više obrazujete dodatno, više trudite, ali ako nemate načina da to pokažete ostaćete na nižoj poziciji nego neko s manje truda.

Izvor: m-stil