Život

Najčešće laži za izostanak sa posla

Stres je sve češći razlog izostanka s radnog mesta, ali zbog straha od nadređenih zahtev za slobodan dan ljudi obično obrazlažu zdravstvenim problemima koji nisu nužno istiniti.
02.08.2014. - 11:59h

Svaki peti zaposleni u Velikoj Britaniji "prisiljen" je da uzme slobodan dan zbog pritiska i stresa uzrokovanog problemima na poslu.

Stotine hiljada radnika u najrazličitijim sektorima rada lažu da su bolesni ili da moraju da ostanu kod kuće kako bi vodili računa o bolesnom članu porodice.

Međutim, u velikom broju slučajeva istina je sasvim drugačija i krije se iza još uvek velikog tabua na radnom mestu zvanom stres. U strahu od nadređenog mnogi se plaše da ga navedu kao bitan faktor koji utiče na smanjenje produktivnosti i volje za radom.

Sedam od 10 zaposlenih mogu da razgovaraju sa svojim šefom o napetim situacijama na radnom mestu, ali jedna trećina njih očekuje da nadređeni napravi prvi korak i započne rešavanje stresne situacije koje ograničavaju posvećenost poslu i radnu produktivnost.

Proporcionalno dužini stresnog perioda pada moral, a raste neproduktivnost kao i broj slobodnih dana.

Ono što psiholozi koji se bave proučavanjem međuljudskih odnosa na radnom mestu preporučuju jest otvorena komunikacija između nadređenih i zaposlenih koja će na vreme sprečiti eskalaciju napetosti i tako održati zadovoljstvo zaposlenika neophodno za njihovu radnu produktivnost.

Pet najčešćih laži za izostanak s posla:

  • bol u stomaku - 36 odsto
  • prehlada - 13 odsto
  • glavobolja - 12 odsto
  • zakazan lekarski pregled - šest odsto
  • bol u kičmi - 5 odsto

Izvor: Super žena