Život

Električnim vozilom od Indije do Velike Britanije

Indijac Navin Rabeli namerava da put od Indije do Velike Britanije pređe u vozilu na struju i solarnu energiju, koji je sam sagradio kako bi promovisao nezagađujuća, ekološka prevozna sredstva.
15.07.2014. - 08:54h

Ovom 33-godišnjem inženjeru, koji je radio za Revu, filijalu indijskog proizvođača električnih automobila Mahindra&Mahindra, trebalo je dve godine i 6.000 dolara da napravi svoj "tuk-tuk", tj. motorizovanu rikšu kojom će se odvesti do Londona.

Svoje vozilo, jarko crvene boje, nazvao je Tedžas, što na sanskritu znači "blistav". Težak otprilike jednu tonu, električni tuk-tuk ima krov sačinjen od solarnih panela dok šatorska krila štite putnike od spoljnih elemenata.

Rabeli namerava da krene iz Bangalora, i preko Bombaja, presijskog zaliva, Turske i osam drugih evropskih zemalja stigne do francuskog lučkog grada Kalea, a zatim pređe Lamanš do svog krajnjeg cilja: britanske prestonice.

Na ovom putu, dugom 9.600 kilometara, društvo će mu praviti 26-godišnji Austrijanac Raul Kopacka koji će snimiti dokumentarac o njegovoj "električnoj Odiseji".

Rabeli je izabrao austrijskog reditelja najpre zbog toga što je niskog rasta, te može da stane u njegov tuk-tuk, budući da će obojica spavati u njemu na malim dušecima tokom noćnih stanki.

Izvor: tanjug