Život

Ženska banda

U ženskoj bandi „La banda“, koja je dobila i specijalnu nagradu žirija, ima diplomiranih biologičarki, jedna od njih završila je arhitekturu, a tri su studentkinje...
30.06.2014. - 14:32h

Ovih osam devojaka neguju dela strane i domaće muzike, ne rukovode klasičnim repertoarom već modernim zvukom i izvode različite žanrove džez, sving zabavne i filmske muzike.

 

"Okupile smo se u novembru prošle godine, jer nas je članica sadašnjeg tamburaškog sastava Milana Milanković pozvala da se fotografišemo za novine i da porazgovaramo s reporterkom koja je radila priču o ženama koje sviraju u tamburaškom orkestru. Tada smo došle na ideju da bi mogle svirati zajedno i promovisati tamburicu", kaže Julijana Jovanović, koja je završila Akademiju umetnosti. Ona je kao i ostale članice u tamburaškom orkestru počela svirati sa osam godina.

 

Najmlađa članica ima 20, a najstarija 27 godina, a kažu najteže im je bilo pronaći devojku koja svira begeš. Instrument je velik, a nije baš čest slučaj da devojke sviraju begeš. U pomoć je, međutim pristigla Ana Matković iz Subotice koja je diplomirala na Akademiji umetnosti, a begeš svira godinama. 

Devojke koje su na ovogodišnjem festivalu „Tamburica fest“ skrenule veliku pažnju na svoj kvalitet, kažu da imaju podršku od kolega koji im nesebično pomažu oko nota, aražmana ali i pozajmljivanja instrumenata.