Život

Problemi tinejdžera - konzumiranje alkohola i droge

Opšte je poznato da se mladi u današnje vreme veoma lako odaju raznim porocima, poput konzumiranja alkohola i droge. Naravno, ne postoji opšti razlog zbog kojeg se to dešava, ali jasno je da tinejdžeri, najčešće počinju sa konzumiranjem zbog uklapanja u određeno društvo ili da bi se osećali starijim.
21.06.2014. - 16:31h

Jedan deo mladih sa korišćenjem droga veoma brzo prestaje, bez posledica, ali veliki deo njih, postaje zavistan i zbog toga trpi posledice.

Roditelji često nisu upoznati sa time da njihova deca konzumiraju alkohol ili puše cigarete, a i kada saznaju, nisu sigurni kako da reaguju. Ako odluče da momentalno reaguju i zaprete detetu teškom kaznom, to vrlo lako može da proizvede kontraefekta.

S druge strane, ne mogu ni samo da sede i posmatraju kako im dete postaje zavisno. Zato treba napraviti plan, kako efikasno pomoći detetu da prestane sa konzumiranjem i celokupnom procesu odvikavanja treba pristupiti prilično oprezno. 

Cigarete su veoma popularne među tinejdžerima, a njihova štetnost je neverovatna. Najčešće, deca cigarete probaju da bi impresionirali nekog starijeg, i u tom trenutku, ni na kraj pameti im nisu posledice koje zbog redovne upotrebe mogu osetiti.

Dobro je poznato koliko teških bolesti pušenje može da prouzrokuje, a ako se prerano počne, pušenje znatno utiče i na fizički razvoj. Jedna cigareta sadrži preko 4000 štetnih materija. U svetu, na svakih osam sekundi neko umre zbog posledica pušenja, a na godišnjem nivou ta brojka iznosi 4 miliona mrtvih.

Naravno, ni alkohol nije ništa manje štetan. U telu čoveka, ne postoji organ koji ne biva oštećen konzumiranjem alkohola. Kao i kod cigareta, alkohol veoma loše utiče na fizički, ali i mentalni razvoj tinejdžera.

Danas je alkohol neizostavna stvar na bilo kojoj žurki, i među mladima je opšteprihvaćeno da nema dobrog provoda bez dosta alkohola.

Mladi bi svakako trebalo da budu informisani o negativnim posledicama i štetnosti kako alkohola, tako cigareta ali droge i verujemo da mediji u ovoj edukaciji treba da imaju značajnu ulogu. Takođe, roditelji bi od najranijeg detinjstva trebalo da upozoravaju svoju decu i ukažu im na sve opasnosti ovih globalno raširenih problema.