Život

Napravio repliku Betmobila i uspeo da je registruje!

Zak Mihajlović (29) iz Sidneja dve godine je radio na izradi svog “betmobila” i uspeo je u tome! On je napravio prvu registrovanu repliku na svetu koja izgleda identično kao "betmobil" korišćen u filmu o Betmenu iz 1989. godine.
22.06.2014. - 13:53h

Auto je dugačak 6,2 metra i Zak za njega ima regularnu dozvolu za vožnju po gradu – piše Dejli Mejl, a prenosi sajt zanimljivostidana.com.  Ideja da  izgradi kopiju automobila Betmena - Betmobila je potekla je od njegovog dede Džona Grina koji je nekada radio kao mehanički inženjer, a Zaku je nuđeno milion dolara za prodaju “betmobila”! 

"Oduvek sam maštao o tome da se provozam "betmobilom". Moj deda veruje da svaka fantazija može da postane stvarnost i objasnio mi je kako to da uradim" kaže Zek Mihajlović.

Kao strastveni obožavalac čoveka-šišmiša, on je pre šest godina kupio nekoliko rezervnih delova "betmobila" koji su korišćeni u filmu s kraja osamdesetih. Godinu dana kasnije, dobio je dozvolu od produkcijske kuće “Vorner Bros” i počeo da radi na komplikovanim nacrtima.

"U tom trenutku sam shvatio zašto niko pre mene nije ovo uradio" kaže Zek.

Vozilo je završeno 2011. i stajalo je u garaži Australijanca čitavih godinu dana, dok nije odlučio da pokuša da ga registruje. Međutim, na tehničkom pregledu mu je rečeno da automobil ne može da dobije registarske tablice jer nije bezbedan.

Mihajlović kaže da mu je inženjer iz Kvinslenda tri meseca radio na automobilu kako bi ga prilagodio propisima. Tako je u decembru 2013. uspeo da ga registruje.

Kada se prvi put provozao dugačkim crnim automobilom bio je presrećan, ali njegova bezbrižnost nije dugo trajala. Ubrzo je shvatio da "betmobil" privlači toliku pažnju da je gotovo nemoguće voziti ga po gradu.

"Svaki put kada kupujem gorivo, moram peške da odem do benzinske pumpe i napunim kantu, a zatim u garaži to pretačem u rezervoar. Kada bih se pojavio u "betmobilu", sipanje benzina bi se oduižilo na gotovo tri sata. objasnio je Zek.