Život

Kako ostati prijatelj sa zaljubljenim dečkom

Nije nemoguće ni neizvodljivo. Ali gledano iz njegovog ugla,ugla zaljubljenog momka, to je pravo mučenje. Kao što Balašević jednom reče, sve su prave ljubavi tužne. Kao takve, možda mogu da posluže kao inspiracija za sjajnu muziku, filmove i knjige, ali su kamen spoticanja za one koji takvu ljubav proživljavaju.
17.06.2014. - 15:32h

Neuzvraćena ljubav boli, sigurno znaš i sama. Našla si se barem jednom u situaciji da voliš, a da ti osećanja nisu uzvraćena istom merom. Kako si se osećala? Seti se, nije uopšte prijatno biti nečija senka, i gledati osobu koju voliš u zagrljaju druge. Isto važi i za momke. Ako želiš da budeš humana, zaboravi na varijantu prijateljstva, i raskini sve veze između vas. Održavaj distancu onoliko uredno koliko tvoja mama održava kuhinju, baka vrt, a otac garažu. Dakle, besprekorno. Svaki znak naklonosti sigurno će biti protumačen kao direktan poziv, i takvi pomešani signali samo će produžiti njegovu agoniju. Znači, ne diskutuj sa njim o tvom ili njegovom ljubavnom životu, ne pokušavaj da ga ’uvališ’ drugarici, zaboravi flert čak i ako ti je u genima, i izbegavaj bilo kakvu vrstu dodira, čak iako je reč o rukovanju ili zagrljaju. Budi brutalno iskrena, i reci mu da te ne zanima ni sada, ni ikada.

Ipak, da ne bi bila etiketirana kao hladnokrva kučka, nemoj zaboraviti na pristojnost. Ne želiš valjda da se oseća kao da ima kugu? Tako nešto bi ga ubilo u pojam. Ako smo ti i savetovali da držiš distancu, to ne znači da moraš da ga u potpunosti ignorišeš. Dakle, pokaži mu da shvataš njegova osećanja ozbiljno, ali da te on ne privlači i da ta kombinacija nikada neće zaživeti. Nemoj koristiti izjave tipa ’Ti si sjajan dečko, ali problem je u meni’. Znači, budi u isto vreme i brutalna i iskrena, i na taj način ćeš mu pokazati da ga poštuješ kao ljudsko biće, a to je ono što njemu treba u trenutku kada se oseća odbačenim od strane devojke koju je držao savršenstvom. Ako se ponašaš kao da on ne postoji, samo ćeš dovesti do toga da njegova osećanja potraju i duže nego što bi ti to želela.

Umesto ignorisanja, javljaj mu se u prolazu, čestitaj mu rođendane i praznike, ali u isto vreme budi spremna da mu kažeš kada i ako pređe tvoju ’zamišljenu’ granicu. Pri tom, potrudi se da granica ne bude semi-propusna da ne bi dolazilo do nesporazuma. Na primer, objasni mu da možeš sa njim da razgovaraš, ali da ipak postoje teme kojih ne želiš da se dotičeš.

Najbitnije je da ti shvatiš i uvažiš da je njemu potrebno vreme da krene dalje. Ti si dugo vremena bila njegova devojka iz snova, i doživeo je težak udarac nakon što si odbila njegovu ljubav. Ako zaista misliš da ostanete prijatelji, potrebno je da i ti radiš na tome podjednako koliko i on. Razmisli, možda je i vredno truda? Možeš da dobiješ prijatelja za ceo život.

Izvor: teen