Život

Displeji telefona uskoro otporni na oštećenja

Nova vrsta jeftinog materijala mogla bi da učini displeje telefona daleko otpornijim na lomljenje i grebanje.
13.06.2014. - 09:44h

Mehanička oštećenja displeja, nastala usled pada ili udarca u telefona neka su od najčešćih problema sa modernim gedžetima.

Kada ekran osetljiv na dodir "prsne" nemamo baš previše mogućnosti osim da ga menjamo. Nova tehnologija, koja je razvijena na Univerzitetu Akron, u Ohaju, u Sjedinjenim Američkim Državama, obećava da će poboljšati otpornost "touchscreen" displeja.

Stručnjaci s tog Univerziteta napravili su transparentne (providne) elektrode, koje položene na sloj polimerne površine ostaju istih karakteristika i providnosti, kao i sadašnja tehnologija (indium tin oxide), ali daleko izdržljivija i otpornija. Ovakva "zajednica" novih elektroda i polimera dozvoljava savijanje i do 1.000 puta, otporna je na lomljenje i ne guli se, piše portal Engadget.

Stručnjaci veruju u brzo prihvatanje ovog standarda, jer je jeftin, čak povoljniji od sadašnje tehnologije i nadaju se da će ih industrija pametnih uređaja prihvatiti.

Danas jedina sigurna zaštita od mehaničkih oštećenja displeja može biti proširena garancija, kao u slučaju Note 3 ili Galaxy S5 uređaja, koju ne nude svi proizvođači.

Možda vas još zanima:

Kako da produžite trajanje baterije mobilnog telefona

Izvor: mondo