Život

Prirodan lek protiv bubuljica

Dokazano je da su prirodni ekstrakti i tinkture na bazi majčine dušice, mirte i nevena daleko efikasnije od svih medicinskih krema za lečenje akni.
10.06.2014. - 12:41h

Dobra vest za one koji muku muče s nečistom kožom i aknama. Umesto skupih krema i medicinskih preparata, dovoljno je da se okrenu prirodnim preparatima i lice redovno čiste tinkturom od majčine dušice. 
Naime, naučnici su dokazali da su prirodni ekstrakti i tinkture na bazi majčine dušice, mirte i nevena daleko efikasnije od gotovo svih medicinskih krema koje su se do sada koristile za lečenje akni. 

Istraživački tim Univerziteta u Lidsu, u Engleskoj, izveo je niz testova i otkrio da majčina dušica uspešno uništava bakteriju "propionibakterum akne", koja je glavni krivac za pojavu bubuljica. Oni su iz ove mediteranske biljke izdvojili osnovne aktivne sastojke, pomešali ih sa aktivnim sastojcima mirte i nevena i sve zajedno ostavili da nekoliko dana stoji u alkoholu. Na taj način su dobili tinkturu koju su direktno nanosili na bakterije koje izazivaju akne. 

Rezultat ovog eksperimenta pokazao je da mešavina aktivnih sastojaka uzetih iz ovih biljaka brže ubija bakterije od benzol peroksida, koji je glavni sastojak svih krema u borbi s problematičnom kožom. I ne samo to, za razliku od preparata koji sadrže benzol peroksid, tinktura pripremljena od mešavine ovih biljaka uopšte ne izaziva iritaciju kože. Naprotiv, ona vrlo blagotvorno deluje na sve upalne procese na koži.

Recept za tinkturu od majčine dušice:
Biljku majčine dušice potopite u alkohol na nedelju dana. Taj proces će iz nje izvući korisne sastojke! I onda tom tečnošću, redovno čistite lice i rešite se tih groznih bubuljica i to prirodnim lekom!

Pročitajte i koje su to loše navike koje uzrokuju pojavu bubuljica!

Izvor: teen