Život

Šta da radiš ako su ti roditelji suviše strogi

Postoje dve vrste strogih roditelja. U prvu grupu spadaju oni koji su gotovo patološki uplašeni da se nešto ne desi njihovom detetu, dok se u drugu svrstavaju oni koji žele da baš sve bude po njihovom, pa je to razlog njihovog gotovo diktatorskog ponašanja.
06.06.2014. - 11:37h

Ukoliko imaš problem, dobro razmisli kojoj grupi tvoji roditelji pripadaju. Ukoliko se radi o previše brižnim roditeljima, imaš sreće jer sa njima ipak može da se priča. Pomozi im da prevladaju svoje strahove vezano za tebe, objasni im smireno da nemaju čega da se plaše jer si odgovorna mlada osoba koja ne puši, ne drogira se, pažljivo bira prijatelje i u širokom krugu zaobilazi sekte. Kada kreneš na neku žurku, najavi im do koliko ostaješ, gde se žurka organizuje, s kim ideš, i neka ti je telefon uvek dostupan u slučaju da njihova zabrinutost ipak uzme maha. U ovo vreme trgovine ljudima, krađe organa, nasilnika i silovatelja, uopšte nije loša ideja da tvoji roditelji u svakom trenutku znaju gde si. Oni će biti prvi koji će ti priteći u pomoć ako nešto krene po zlu. 


Što se tiče roditelja-diktatora, tu je priča već malo drugačija. Ne kažemo da oni vole svoju decu išta manje od ostalih roditelja, ali bez obzira šta rekla, njima će uvek biti važno da je njihova zadnja. I tu nema priče. Oni su odlučili umesto tebe. Oni i razmišljaju umesto tebe. Na tebi je samo da slušaš njihova naređenja.   

Deca ovakvih roditelja se ili povlače u sebe i postaju nesigurna i iskompleksirana, ili su sklonija raznim porocima i otvoreno se suprotstavljaju autoritetima. Ako ti je jedan od roditelja previše strog, pokušaj da razgovorom sa drugim roditeljem dođeš do nekog rešenja. Slobodno uvuci u priču i bake i dede, koji će sigurno biti na tvojoj strani. Ako roditelj ujedno pokazuje i znakove nasilničkog ponašanja, to je zaista veliki problem, i vreme je da se umeša neka socijalna služba, da bi se takvom ponašanju stalo na kraj.

Pročitajte i kako je to kada roditelji pokušavaju da vam budu ortaci!

Izvor: teen