Život

Stres uzrokuje neplodnost

Muškarci koji su pod velikim stresom teže postaju očevi, a mogu imati i medicinskih problema s neplodnošću, pokazala je studija američke Škole javnog zdravlja Mailman.
07.06.2014. - 13:47h

Prema njoj, stres je uzročnik niže koncentracije spermatozoida u ejakulatu, ali i deformiranosti te smanjenoj pokretljivosti, piše Dejli mejl.

Neplodnost u jednakoj meri pogađa i muškarce i žene, a kod pripadnika jačeg pola upravo je kvalitet sperme ključan pokazatelj plodnosti, objašnjavaju naučnici koji su proučavali spermiograme muškaraca u dobi od 38. do 49. godina te istraživali povezanost rezultata sa subjektivnim i objektivnim nivoima stresa kojima su izloženi.

Oni koji su za sebe rekli da su pod velikim stresom, u pravilu su imali gore nalaze pokretljivosti i broja spermatozoida. Iako stres povezan s radnim mestom nije imao prevelik uticaj na nalaze, naučnici su otkrili da nezaposleni muškarci imaju najmanje šanse za plodnost zbog smanjenog nivoa muškog spolnog hormona, testosterona.

"Iako nam nije potpuno jasan mehanizam usled kojeg stres utiče na kvalitet sperme, za njega se oduvek zna da ima velik uticaj na zdravlje, a očito i na plodnost", zaključila je doktor Pam Faktor-Litvak. 

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte kako je hipnotizer učinio da se muškarac "porodi"?!