Život

Kako "napumpati" ocene u zadnjih par nedelja?

Skoro svi smo mi kampanjci kad je reč o učenju. Tako se dogodi da kraj školske godine zakuca na vrata i odjednom začujemo onaj 'tik-tak' zvuk sata koji pokazuje 5 minuta do 12.
28.05.2014. - 11:43h

Nećemo vam sada soliti pamet savetima kako treba učiti tokom cele školske godine (što je istina) niti ćemo vam pričati bajke da postoji neki čarobni štapić koji će jednim potezom sve jedinice pretvoriti u četvorke, ali postoji nekoliko saveta koji bi vam mogli pomoći da izvučete pozitivnu ocenu i izbegnete popravni ili popravite one sitne ocene koje vam bodu oči.

Zaboravite na društveni život

Prvi savet je: zaboravite na društveni život do kraja školske godine. Ne šalimo se. Zaboravite na sunčanje na klupicama, bioskop sa društvom, šetnje sa psom i tračarenje uz kafu. Kada donesete odluku da ćete uraditi sve što možete da biste popravili ocene – više nema povratka. Oprostite se sa ekipom i organizujte mini-oproštajno druženje jer vas sledećih nekoliko nedelja neće biti među aktivnim članovima društva.

Otkrijte razlog loših ocena

Sad kad ste se izolovali od svih stvari koje bi mogle da vam pokvare koncentraciju – zapitajte se zašto su ocene nezadovoljavajuće. Da li ste ulagali premalo truda ili vam je gradivo faktor X koji ne razumete? Pitajte i profesora predmeta koji vam ne ide u čemu najviše grešite i na šta tačno da se fokusirate. S obzirom da imate malo vremena profesor vam može biti od velike pomoći. Ako primeti da vam je stvarno stalo i da vam je trenutna životna misija da popravite ocene – već na temelju toga biće vam naklonjen.

Domaći, seminari, propušteni zadaci…

Tražite sve što možete, tražite od profesora da vas zatrpa dodatnim zadacima ili da vam prizna neke domaće zadatke koje nikada niste predali ili uradili, ali ćete ih sada rado nadoknaditi (jer nećete imati društveni život sledećih nekoliko nedelja, ako se sećate!). Sve nove zadatke uradite bolje od svih ostalih.  Ako morate da napišete seminar, napravite uz njega i power-point prezentaciju. Moraćete mnogo da se potrudite. Ali setite se – tih nekoliko nedelja proći će i brže nego što mislite i onda ćete moći da uživate u letu!

Nema bežanja sa časova!

Loše ocene ili sama pomisao da ćete na popravni mogu nas demotivisati i naterati nas da potonemo još dublje. Oduprite se takvim mislima. Nema bežanja sa časova! Do kraja školske godine ići ćete na svaki čas svakog predmeta. Bez izgovora. Na svakom času budite maksimalno koncentrisani i pravite beleške. Dok čekate autobus ili tramvaj ili 10 minuta šetate do kuće – izvadite te beleške i čitajte ih. Ovih dana školske knjige neka vam budu najbolji prijatelji.

Izvor: teen385