Život

Kako da produžite trajanje baterije mobilnog telefona

Koji god pametni telefon da imate ugrađena baterija ključna je komponenta od koje zavisi apsolutno svaki druge segment i ostali hardver ugrađen u uređaju. Donosimo vam nekoliko trikova kojima ćete produžiti vek trajanja baterije.
15.05.2014. - 11:12h

Punite redovno
Nema potrebe da bateriju punite i praznite do kraja. Litijum-po baterije ne reaguju dobro na nisku voltažu, pa mogu stvarati probleme padnu li prenisko. Stoga, kad god vam baterija padne na 30 posto, potražite utičnicu. Najbolje ako je oko 10-20 posto. Izbegavajte ceđenje baterije do kraja.

Nemojte previše puniti
Nije dobra ideja ostaviti mobilni da se puni osam sati ako treba dva i po sata, pa to izbegavajte. Time smanjujete rizik pregrevanja i eksplozije baterije. Punite uz doručak, u kancelariji, pa dopunite naveče ako je potrebno.

Razmišljajte o ciklusima punjenja
Po njima računate životni vek vaše baterije. Obično ćete iz nje izvući nekoliko hiljada punjenja pre no što izdahne. No, količina punjenja koje obavite svaki put i količina baterije koju ste iskoristili ima uticaja na broj punjenja koji ćete uspeti izvući iz nje. Idealno, dopunićete je od 25 do 80 posto jednom ili dva puta dnevno.

Isključujte mobilni
Ako želite da maksimalno produžite životni vek baterije, isključite mobilni tu i tamo. Recimo, dok ga punite. Ne samo što ćete ga tako brže napuniti, već će se i manje grejati pri punjenju. Možete ga isključiti i dok ste u bioskopu ili na dužem sastanku.

Držite mobilni dalje od izvora toplote
Iako pametni telefoni s litijumskim baterijama (litijum-polimerskim i litijum-jonskim) dolaze s prekidačima toplote kako bi izbegli pregrevanje, ne treba izazivati sudbinu. Kao što smo već napomenuli, izbegavajte preterano punjenje, ali i držite mobilni dalje od izvora toplote, naročito dok ga punite, kao i od prašine.

Pročitajte još: Fejsbuk čisti kompjutere od virusa

Izvor: haber.ba