Život

Postoji škola za učenike koji se teško bude

San svakog učenika, ili barem većine njih, je da ujutru mogu duže da spavaju. Jedna škola u Velikoj Britaniji njihovu želju pretvorila je u stvarnost.
14.05.2014. - 15:07h

Učenici privatne škole Hempton Kort Haus u Sariju, na jugoistoku Engleske, moći će od idućeg septembra da pohađaju nastavu isključivo po podne, od 13:30.

Nekoliko britanskih obrazovnih ustanova je još ranije pomerilo početak nastave na 10:00, odnosno 11:30, ali je ovo prva škola u koju će učenici dolaziti isključivo po podne.

Optužen da podstiče lenjost kod svojih učenika, direktor škole Gaj Holovej se brani tvrdnjom da novi raspored omogućava đacima da bolje organizuju svoj dan.

"Sve je više dokaza koji potvrđuju ono što nastavnici i roditelji već odavno znaju, a to je da mnogi tinejdžeri ne spavaju dovoljno tokom sedmice, što ima negativne posledice po njihovo mentalno i fizičko zdravlje", naveo je on u izjavi za Dejli Mejl.

"Istraživanja jasno pokazuju da su adolescenti programirani da kasnije ležu uveče i duže spavaju ujutru", istakao je Holovej, dodajući da takvo stanje obično potraje do 21 godine.

Naučno je dokazano da samo jedan sat dužeg spavanja ujutru čini srednjoškolce aktivnijim tokom nastave i uopšte zadovoljnijim.

Izvor: Tanjug