Život

Srce astronauta postaje okruglo

U uslovima izuzetno slabe gravitacije, ljudsko srce ima tendenciju da se zaobli, što bi moglo da izazove zdravstvene probleme kod astronauta koji provode duge periode u bestežinskom stanju.
02.04.2014. - 12:58h

Na nedavno održanom kongresu Američkog koledža za kardiologiju u Vašingtonu, stručnjaci Američke svemirske agencija (NASA) su otkrili da prilikom dužih boravaka u bestežinskom stanju, srce astronauta postaje okruglije.

"Srce ne radi tako naporno u svemiru, što može da dovede do gubitka mišićne mase", objasnio je dr Džejms Tomas, stručnjak za ultrazvuk srca u NASA i autor studije. 

"To može da ima ozbiljne posledice po astronaute nakon povratka na Zemlju i zato pokušavamo da nađemo rešenja, kao što su vežbe koje će imati preventivnu ulogu i sprečiti taj fenomen", rekao je on, prenose američki mediji.

Astronauti obično provode šest meseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ti produženi boravci u bestežinskom stanju uzrokuju niz problema s kojima se astronauti suočavaju po povratku na Zemlju. Slabost mišića, gubitak svesti i opasnost od frakture kostiju, samo su neke od nezgoda koje mogu da ih zadese nakon putovanja u svemir.

U NASA navode da je to jedan od problema s kojim će morati da se nose i budući putnici za Mars, do kog će samo putovanje trajati više od godinu dana.

Izvor: tanjug