Život

Fudbalski put Bosne i Hercegovine

Na svetskom u prvenstvu u Brazilu, jedini debitant biće reprezentacija Bosne i Hercegovine.
31.03.2014. - 16:05h

Fudbaleri te zemlje, popularni "Zmajevi", u poslednjih nekoliko godina glavni su izvor sreće i radosti građana naših zapadnih komšija. Međutim, tek 2014. godine, BiH će po prvi put zaigrati na nekom velikom takmičenju, a mesto održavanja nije moglo biti bolje - Brazil. Nošeni velikom podrškom navijača, koji fanatično prate svoju zemlju, reprezentativci BiH su uspeli da ispred Grčke obezbede direktan plasman, i tako svojoj naciji obezbede nemerljivu radost.

Sada, kada su se euforija i radost slegli, postavlja se pitanje koliko zapravo Bosna i Hercegovina može da uradi na najvećoj fudbalskoj smotri na svetu. Žreb je bio prilično dobar prema Bosancima, pa se čini da iza neprikosnovenih Argentinaca, uz malo sreće može biti mesta za "Zmajeve" i njihov plasman u drugu fazu, s obzirom na to da će im konkurencija biti Nigerija i Iran.

Igrački kadar BiH je sasvim dobar. Imena poput Asmira Begovića, Edina Džeke, Miralema Pjanića i Zvjezdana Misimovića cenjena su u svetu fudbala, ali ono što daje posebnu snagu tom timu, jeste upravo timski duh i kolektiv. Gledajući atmosferu u i oko reprezentacije, čini se da pozitiva i drugarski odnosi preovladavaju, i da mesta pesimizmu nema. Cela nacija sa velikim očekivanjem gleda na plasman. Od uspeha fudbalske reprezentacije, zavisi kompletno raspoloženje u državi. Kada se sve sabere i oduzme, fudbalska bajka Bosne i Hercegovine, može imati srećan kraj, a to bi objektivno bio plasman u drugu fazu koji svi očekuju.

Mi u Srbiji, bližu reprezentaciju koja učestvuje na Svetskom prvenstvu od BiH nemamo, a ne treba zaboraviti i to da su Srbi, jedan od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine. Iz tih razloga, u najmanju ruku ne bismo trebali da želimo neuspeh reprezentaciji te zemlje, a u koliko se odlučite da upravo BiH bude vaš favorit, nećete pogrešiti.