Život

Tutin i njegova okolina- mesto koje vredi posetiti

Tutin je jedan od najlepših gradova u Sandžaku, iz dana u dan raste i razvija se više i više.
23.03.2014. - 16:19h

Kako je lepota subjektivna stvar, ovaj grad očarava i svojim urbanim planiranjem i razvojem. Tutin ima oko 93 naselja i oko 30.000 stanovnika. Ovaj grad postaje centar kulturnih dešavanja u ovom regionu, ali i pokreće velike inicijative za omladinski aktivizam.

Kulturni život je prilično raznovrstan, a posebno obeležje mu daju Dani kulture, smotra narodnog stvaralaštva, festivali  i brojni  vašari. Tutin je jedan od najmlađih gradova u Evropi. U njegovoj prelepoj očuvanoj okolini nalazi se džamija sa najvećim minaretom u Evropi.

Snaga ovog grada leži u mnogim njegovim lepotama, a najpre u prirodi. Lepote ovog grada se nižu jedna na drugu, a kako se mnogima čini, nigde priroda nije očuvala svoju pravu lepotu kao ovde. Kada krenete jednim delom puta, svuda u nedogled pruža se jedan od najlepših predela u zemlji - Pešterska visoravan. 

Pešter je omiljeno izletište u Sandžaku, ali vredi spomenuti i Ribarićko jezero, reku Vidrenjak, reku Ibar, sela Devreč, Leskovu, Međugor, Raškoviće i mnoga druga, a domaćini ovog predela mogu se pohvaliti i zdravim proizvodima za ishranu koji su rado traženi širom Evrope. Osim predela oko reke Ibar, ceo kraj je planinski. U Tutinu postoji i ženska Medresa, jedna od retkih Islamskih škola u Srbiji.

Grad je lako prepešačiti i zato posetioci mogu uživati u njegovim lepotama na svakom koraku. Tutin je jedan od gradova koji ima najveći potencijal mladih, sa ujedno očuvanom tradicijom i kulturom. Gostoprimstvo i ljubaznost građana Tutina oduševljava skoro sve posetioce, a kako kažu posetioci, pored brojnih predivnih pejzaža, Tutin je jedan od  gradova sa najboljim domaćinima u šta se vredi uveriti.