Život

Pravilna ishrana na poslu

Kancelarijska pravila ponašanja o ishrani na poslu nalažu da se uklone svi tragovi pripreme i konzumiranja obroka, kao i da se kolege na poslu ne izlažu hrani intenzivnog mirisa, piše autorka više knjiga o lepom ponašanju Mari Mičel.
17.03.2014. - 12:54h

Nepristojno je jesti pred osobama koje ne jedu, ali s druge strane niko ne očekuje da ćete svog jastoga podeliti s kolegama, ukoliko oni u tom trenutku naiđu, kaže Mičel. 

Ukoliko vam u pola obroka za radnim stolom priđe neka osoba, ustanite i pitajte je da li možete doći do nje kad završite, pri tom dajte vremenski okvir primera radi, desetak minuta, kojeg naravno treba da se držite. 

Vaš obrok ne sme mirisom da privlači pažnju, pozitivnu ili negativnu i niko ne sme da vas čuje dok žvaćete, jedete svoju supu i pijete, jer ćete u suprotnom postati tema za ismevanje i to s punim pravom. 

U slučaju da postoji zajednička kuhinja takođe postoje pravila. Vaša plastična posuda s hranom u frižideru treba da bude označena vašim imenom i njena veličina mora da bude takva da ne zauzima polovinu mesta u frižideru. 

Pravila čišćenja i održavanja moraju da budu jasno napisana i poznata svima pa ih se treba pridržavati. 

Hrana ne bi trebalo da ostaje preko vikenda u frižideru, već je krajem dana uklonite. Obroke intenzivnog mirisa nemojte držati u zajedničkom frižideru, kaže Mičel. 

Mikrotalasne rerne ne služe za kuvanje na poslu nego podgreavanje hrane. Pravila pristojnog ponašanja nalažu da stojite uz rernu dok vam se hrana ne podgreje, a ne da odete i zaboravite na nju. Ukoliko vam hrana u njoj "eksplodira" zbog toga što niste pokrili posudu, dužni ste da za sobom počistiti ostatke hrane. 

Ista pravila važe i za uređaje za kafu, koje za sobom morate da očistite. Pravila pristojnog ponašanja nalažu i da za sobom odmah operete posuđe koje ste koristili, a ne da ga ostavite u sudoperi. 

Ukoliko ste nešto prosuli, sami za sobom obrišite, jer vaše kolege nisu vaša posluga, niti ste vi njihova, kaže Mičel. 

Ukoliko vam iz frižidera neko ipak "mazne" vaš obrok možete to reći neposredno, nadređenoj osobi, kako bi se to spomenulo na sledećem sastanku, a možete da pošaljete i e-mail kolegama s duhovitom porukom.

Izvor: Super žena