Život

Zbog čega je japanska ishrana tako posebna?

Japan je zemlja budućnosti, specifično mesto na planeti i smatra se najnaprednijom u smislu tehnologije. Istovremeno, Japanci neguju specifičan način života koji uključuje izuteno zdravu ishranu u kojoj pojedini naučnici vide tajnu dugovečnosti Japanaca.
06.03.2014. - 14:13h

Japanski narod je naklonjen konzumaciji isključivo ribe koja ima apsoultan primat nad drugim vrstama mesa.

Pored raznih vrsta ribe i hiljadu načina pripremanja, pirinač zamenjuje hleb u njihovoj redovnoj ishrani. No, povrće smatraju podjednako važnim i konzumiraju ga gotovo svakodnevno.

Prema verovanju Japanaca, smatra se da konzumiranje ribe tera zle sile iz vode pa se veruje da su tako manje šanse da se dogode nesreće hrabrim ribarima. Odmah pored ribara, veliko poštovanje uživaju tradicionalni uzgajivači pirinča koji imaju ogromna polja po skoro celom starom Japanu. Ovaj posao se prenosi sa kolena na koleno, a pirinčana polja su vekovima karakteristika ove zemlje. Veruje se da svoju liniju stanovnici istočnih zemalja duguju upravo ovoj žitarici. 

Nažalost Japan je ostrvska zemlja koja nema toliko prostora ni za ljude, a kamoli za gajenje ostalih poljoprivrednih kultura što dovodi do toga da se povrće uvozi i time njegova cena višestruko raste. Prosečan Japanac mora da radi po deset sati dnevno kako bi mogao da priušti zdrave obroke. Možda je upravo to ključ njihove aktivnosti na poslu, što rezultira produktivnošću u svim aspektima.

Možda je upravo ovde ključ njihovog napretka?