Život

Preko sna do uspešne karijere

Bez obzira na to čime se bavite, da biste bili dobri u svom poslu i kako biste napredovali, morate biti odmorni i koncentrisani. Između serija i filmova koje gledate do kasno u noć , lako je pronaći izgovore zbog čega premalo spavate. Malo sna vas može ometati da radite punom parom, odnosno da ispunite sav svoj radni potencijal i istaknete se na pravi način na random mestu.
02.03.2014. - 11:04h

Sklonite svu elektroniku iz spavaće sobe, jer oni vas samo ometajuOdraslim osobama je u proseku potrebno između 7 i 8 sati sna, ali ako u toku noći morate do toaleta, imate malo dete koje se budi ili partnera koji hrče, to vreme koje provedete budni takođe se oduzima od trenutka kad ste legli, kao i ležanje u mraku i prevrtanje u krevetu pre nego što zaspite. Kad se sve zajedno sabere i oduzme, velike su šanse da ne spavate dovoljno. 

Manjak sna uzima svoj danak 

Razmislite malo o tome kako manjak sna negativno utiče na vaše telo. Ovde nije reč o lepoti već o činjenici da vam s vremenom koža počinje izgledati starije zbog premalo sna. Ovaj problem ugrožava vaše zdravlje i izlaže vas riziku od mnogih bolesti, a jedna od prvih koja se javlja je depresija, a ona može biti ozbiljan problem. Hronični problemi sa spavanjem podižu još i rizik od raka, dijabetesa i debljine. Nedovoljno sna negativno se odražava i na vaše raspoloženje i produktivnost. 

Uspeh u poslu je povezan sa snom 

Niste više tinejdžerka i ne možete noćima da ne spavate bez ikakvih posledica. Najbolji način da se pripremite za posao je da dobro odmorite um i telo kvalitetnim snom. Kao i zdrava ishrana i vežbanje, i spavanje pomaže vašem telu u pravilnom funkcionisanju. Da biste bili u top formi neophodno je da se dovoljno osmarate. I potpuno je svejedno šta radite, odnosno čime se bavite, da li ste učiteljica, sekretarica ili čistačica, zdrav san je ključ poslovne produktivnosti. 

Do kvalitetnijeg sna uz jednostavne promene: 

Izbegavajte stvari koje vam izazivaju stres pre spavanja. Dakle, barem sat vremena pre spavanja nemojte gledati uznemirujuće filmove ili serije ili raditi nešto vezano za posao

Pripremite se za krevet. Započnite rutinu koje ćete se svaki dan držati. To će pomoći vašem telu i umu da se isključe kad je vreme za to. Pre spavanja spremite mirisnu kupku ili osvežavajuće tuširanje, koje će vas relaksirati

Ako zaista imate problema sa spavanjem pokušajte pre spavanja da popijete lagani čaj od kamilice ili toplo mleko

Rešite se svega zbog čega ne možete spavati. Alkohol, kofein i nikotin koče dobar odmor tokom noći. Smanjite ili potpuno prestanite da pušite, i izbegavajte alkoholna pića kao i ona koja sadrže kofein u večernjim satima.

Počnite sa vežbama. Zdrav način života koji uključuje redovno vežbanje pomoći će vam da lakše i brže zaspite.

Ako osećate da imate ozbiljnih problema sa spavanjem svakako posetite doktora. Nemojte se igrati sa svojim zdravljem, i preduzmite sve što je potrebno kako biste rešili problem sa spavanjem, pa čak i ako to znači da potražite stručnu pomoć.

Izvor: Super žena