Život

Dobijanje posla vam zavisi od rukovanja

Naučite kako da se pravilno rukujete.
23.02.2014. - 10:38h

Dominantno i podložno rukovanje

Postoji mnogo vrsta rukovanja, dobrih i loših, kao i onih kojima se svesno ili nesvesno prenosi neka poruka.

Nadmoć se prenosi tako da ruku položite tako da je prilikom rukovanja vaš dlan okrenut prema dole. Nije potrebno da dlan bude okrenut potpuno prema dole, ali ga valja staviti u položaj da je okrenut dole u odnosu na dlan druge osobe i to će njoj pokazati da ste spremni voditi glavnu reč u susretu koji sledi.

Obrnuto od rukovanja koje iskazuje uticaj jeste pružanje ruke dlanom prema gore. To je izraženo kada drugoj osobi želite prepustiti kontrolu ili, pak, omogućiti da oseti kako vlada situacijom.

Kada se rukuju dve osobe od uticaja, počinje simbolična borba, jer svaka od njih nastoji dlan okrenuti u podložni položaj. Rezultat je stisak pri kojem oba dlana ostaju u uspravnom položaju, jer svaki nastoji da unese osećaj poštovanja i bliske veze prema drugom. Takav stisak pokazuje otac sinu kada ga podučava ¨rukovanju kakvo dolikuje pravom muškarcu¨.

Način rukovanja

Napad dlanom prema dole najagresivniji je način rukovanja, jer drugome daje malo izgleda da uspostavi izjednačen odnos. Takav stisak je tipičan za agresivne, dominantne muškarce koji uvek prilaze prvi.

Rukavica je način stiska ruke koji se negde naziva političarskim rukovanjem. Osobi s kojom je krenuo da se rukuje inicijator pokušava dokazati kako je vredan poverenja i častan, ali kad se takvim načinom posluži osoba koju ste prvi put upoznali, učinak je obrnut. Rukavica se primenjuje samo prema ljudima koje dobro poznajete.

Skliska riba je vrsta rukovanja kada vam se čini da se rukujete sa skliskom ribom. Ovakav način rukovanja svuda je nepopularan i ljudi takvo rukovanje povezuju s karakterom slabića, uglavnom zbog lakoće kojom se dlan može okretati.

Zverski stisak je vrsta rukovanja pri kojem vam neko pokušava iscediti poslednju kap krvi iz ruke. Stisak zaglavka zaštitni je znak agresivnih, tvrdih tipova.

Grabljenje prstiju je rukovanje koje je promašilo cilj; osoba greškom zgrabi prste. Čak i ako se takva osoba doima srdačnom i ljubaznom prema vama, ona u stvari oseća nedostatak poverenja u sebe.

Male tajne pravilnog rukovanja

Izbegavajte sve ovo navedeno:

Loš stisak ruke može vas doživotno obeležiti. Stoga je neophodno razvijati ga, unapređivati i poboljšavati. Rukovanje obično se događa kada stojite, u poziciji "licem-u-lice" i ne biste ga trebali pružati u sedećem položaju osim ako druga osoba takođe sedi. Ustajanje će pokazati poštovanje prema drugoj osobi, ali i sebi samima. 

Vaš stisak treba biti čvrst, ali ne toliko da to postane neugodno. I naravno, treba ga prilagoditi onome s kim se rukujemo (laganije sa starijim osobama).

Obratite pažnju i na to da su vam ruke čiste i suve te da nemate veliko prstenje koje može nažuljati drugu osobu.

Pri rukovanju vaš dlan treba biti paralelan ruci koju primate – izbegavajte pre spomenuto dominantno i podložno rukovanje....

Osobu s kojom se rukujete uvek gledajte u oči, u suprotnom poništavate smisao samog rukovanja i umesto toga šaljete signal neiskrenosti, pa čak i podlosti.

Ruku osobe protresite dva puta. Tri puta krajnja je granica - čak i ako želite pružiti osećaj topline, sve duže od toga je neprimereno.