Život

Stižu patike sa automatskim pertlanjem!

Mehanizam se aktivira jednostavnim pritiskom na dugme za pokretanje motora koji povlači ili opušta sistem žica provučenih kroz patiku.
19.02.2014. - 09:10h

Dizanjer kompanije "Najk", Tinker Hetfild, najavio je prošle nedelje da će patike koje se same pertlaju, poput onih koje je u filmu "Povratak u budućnost 2" nosio glavni junak Marti Mekflaj, uskoro moći da se kupe na tržištu. Najk je već 2011. za potrebe Fondacije Majkla Džej Foksa, koja se bavi istraživanjem Parkinsonove bolesti, lansirao repliku ovih patika - "najk er mag", ali je na 1.500 pari koje je tom prilikom prodato putem interneta, nedostajao jedan detalj: automatsko pertlanje. 

Dvadeset godina nakon što su Marti i Dok krenuli po drugi put u budućnost i taj problem će biti rešen. 

Patike sa automatskim sistemom za vezivanje pertli će se, prema Hetfildu, pojaviti u prodaji već 2015. godine (iste one godine koja je u filmu predstavljala "daleku" budućnost). 

Patike će biti opremljene trakama koje će automatski otvorati i zatvarati patiku, uz mogućnost podešavanje položaja na članku. 

U "Najku" navode da će se mehanizam aktivirati jednostavnim pritiskom na dugme za pokretanje motora koji povlači ili opušta sistem žica provučenih kroz patiku.

Patika će u sebi ima bateriju, ali se još uvek ne zna da će se punjive obavljati putem računara, preko USB-a, odnosno mini-USB porta.

Izvor: Tanjug