Umorni ste, a nemate vremena za dremku? Ovaj trik može da vam pomogne!

Iscrpljeni ste i očajnički vam treba dremka, a nemate vremena za to? Nova studija pokazuje da ovaj desetomnutni trik može da "zameni" oko 40 minuta spavanja!

Potrebno vam je samo deset minuta da biste bili svežiji i odmorniji!, foto: fizkes/Shutterstock
Potrebno vam je samo deset minuta da biste bili svežiji i odmorniji!, foto: fizkes/Shutterstock
.

Sprovedeno istraživanje pokazalo je da je potrebno da izdvojite samo 10 minuta tokom kojih ćete punu pažnju posvetiti onome što se dešava u vama i oko vas, bez ikakve osude – i to će vas osvežiti jednako kao 40 minuta spavanja!

Naučnici ističu da je ovaj trik posebno zgodan za one koji nemaju vremena da odspavaju popodne.

"To podrazumeva da razmislite o svojim mislima, osećanjima, da obratite pažnju na ukus, dodir, miris, zvuk, na ono što vidite. Da budete potpuno svesni svog okruženja", objašnjavaju oni.

Ljudi su različiti, pa su tako različite i prakse koje im omogućavaju da se na neko vreme potpuno posvete trenutku – nekima to uspeva kroz vežbe disanja, meditaciju ili tokom šetnje.

Tokom istraživanja, učesnici su odgovarali na pitanja o tome koliko su umorni, koliko spavaju i da li praktikuju "vežbe prisutnosti". Ispostavilo se da su najmanje umorni oni koji najviše spavaju i oni koji najviše praktikuju pomenute vežbe.

Naravno, oni ističu da ove (a ni bilo koje druge) vežbe ne mogu da zamene spavanje, u smislu da je OK da danima ne spavate, a da ih praktikujete. Međutim, kada ste umorni, a nemate vremena za odmaranje i dremku, mogu da vam pomognu da se bolje osećate!

"Ako ste pod stresom i niste se dovoljno naspavali, ove vežbe mogu da vam pomognu u izvesnoj meri", kaže vodeći autor studije Čarls Marniks, prenosi Mondo.