Život

Kako prihvatiti sebe?

Želite da budete neko drugi, da se uklopite u društvo i uvek izgledate savršeno? Niste jedini. Ipak, ne znate da i oni koji odišu samopouzdanjem i sigurnošću ponekad posumnjaju u sebe. Samo, to ne pokazuju.
13.02.2014. - 16:04h

Loše mišljenje o sebi dovodi do nesigurnosti i stegnutosti, nije li lepše biti opušten? Potrebno je samo zavoleti sebe.

Ne kažem da je lako, ali je moguće i za to je potrebna vežba. Sigurna sam da neki od vas sada misle „Ja ne mogu da prihvatim sebe, nisam dovoljno dobar/a, ne dopada mi se kako izgledam“. Tako možemo nastaviti u nedogled i zato sada želim da stanete i zapišete na papir pet stvari koje vas ćine jedinstvenin. Zato što to jeste. Naše „nesavršenosti“ doprinose našoj jedinstvenosti, a naše obrazovanje, talenti i interesovanja dopunjuju našu ličnost. Kada se ponovo osetite manje vrednim pogledajte taj papir i setite se kako ste se osećali dok ste zapisivali ono što čini vaše pravo ja. Uvek se možete osećati tako.

Kada verujemo u sebe postajemo nezaustavljivi i sa lakoćom koračamo napred. Evo još nekoliko saveta kako da povećate svoje samopouzdanje:

Ne poredite se sa drugima

Ne bavite se drugim ljudima, njihovim izgledom i onim što su postigli. Često uzdižemo druge, omalovažavajući sebe. Divno je u nekom videti inspiraciju, ne konkurenciju. Sva suvišna osećanja poput ljubomore i tuge pustimo da odu. Zašto satima gledati tudje slike, nije li lepše to vreme provesti u prirodi ili sa ljudima koje volite? Nije li lepše to vreme posvetiti sebi?

Recite sebi „volim te“

Koliko god čudno zvučalo svako jutro kada ustanete pogledajte se u ogledalo i recite sebi „volim te“. U početku će vam verovatno biti smešno i neće ništa značiti, ali vremenom će biti sve normalnije. I zaista ćete to i misliti.

Izbegavajte negativne misli

Zabranite sebi negativne misli na pola sata, vežbajte! Kada se neka pojavi, krenite ispočetka. Videćete, nije lako. Produžavajte period zvani zbogom negativne misli  dok one potpuno ne nestanu. Osećaćete se bolje i bićete nasmejani. Isto važi i za isged. Nema više žaljenja na bubuljice, lošu frizuru, podočnjake. Mi smo glavni krivci za bubuljice, mi ih privlačimo!

Vidite, potpuno je moguće. Ja sam uspela, uspećete i vi!