Život

Razvoj 3D filma

Crno beli film bez tona, potom ton filmovi, a zatim I boja…. Sada sve to ali u tri dimenzije…
07.02.2014. - 13:26h

Prvi film u Srbiji je prikazan u Beogradu 6. juna davne 1896. godine u kafani kod Zlatnog krsta na Terazijama, a svoj prvi, stalni bioskop Beograd je dobio tek 1906. godine.

Balkan, Odeon, Zvezda, samo su neki od mnogih u kojima se tražila karta više, i za mnoge predstavljaju simbol njihove mladosti. Danas, medjutim, nije baš tako.

Ulični prodavci diskova, kao i brz protok interneta su neminovno smanjili broj ljudi koji posećuju bioskope.

Vremenom se pojavljuju 3D filmovi - tehnologija koja stvara utisak da predmeti lete iz ekrana. Tehnologija sama po sebi nije nova, i bila je veoma popularna tokom 50ih godina, kada je 3D sinematografija bila nestabilna, nepouzdana i često je stvarala glavobolje posetiocima bioskopa. Ovo je razlog pada popularnosti sve do stvaranja digitalnih bioskopa.

3D je hit u bioskopima i najavljuje se veliki broj filmskih premijera holivudskih filmova tokom sledećih godina u 3D formatu. 3D iluzija se stvara kroz poseban način snimanja filma, ali i projektovanjem filma i uz pomoć 3D naočara, koje posetioci dobijaju po ulasku u bioskop.

Nažalost veliki broj bioskopa u Srbiji nema mogućnost nabavke digitalne 3D opreme zbog cene koja nije isplativa za gradove ispod 100.000 stanovnika. Na drugoj strani, suočeni smo sa prestankom proizvodnje 35 mm kopija, tako da postojeći projektori odlaze u istoriju.

Zbog toga, postoji opasnost od potpunog urušavanja prikazivačke mreže i gašenja bioskopa. Na sreću na našem tržištu su se pojavili i profesionalni pokretni digitalni projektori uz pomoć kojih se u gradovima Srbije, u lokalnim bioskopima, pozorištima, Kulturnim Centrima i sporskim halama, prikazuju najnoviji bioskopski 3D hitovi, kao i domaći filmovi, festivali itd.

Na ovaj način i gledaoci manjih gradova mogu da uživaju u prednostima 3D tehnologija.