Život

Problem male dece u gostima

Šta raditi kada mala deca dođu u goste i počnu da ruće sve što im padne pod ruku u vašoj sobi?
02.02.2014. - 12:03h

Sigurno ste i vi nekada bili u prilici u kojoj treba da vam dođu gosti koji imaju malu decu koju vi baš ne volite. Smeta vam njihova buka, nemirnost i histerija koju izvode uprkos vašim opomenama. Šta raditi u takvim situacijama? Kako izaći na kraj sa njima? Pitanja su koja me muče…

Zamislite miran i opušten porodičan dan. Onda zamislite telefonski poziv gostiju koji najavljuju svoj dolazak kod vas. To i ne bi bio neki problem da nemaju malu i nevaljalu decu koja vam igraju po živcima, rasturaju sobu, skaču po krevetima i po vrh svega vrište po stanu. U takvim situacimaja bi ste ih sigurno izgrdili ali vam problem predstavlja to šta će reći njihovi roditelji. Možda bih i napustio stan i pobegao glavom bez obzira samo kada bih znao da će sve stvari ostati na svom mestu.

Ali pošto znam da neće ostati tamo gde treba da budu, ostajem u stanu na milost i nemilost dece. Njihovi roditelji uglavnom ne obraćaju pažnju na dečje nestašluke i ponašanje jer je to deo njihove svakodnevice na koju su se navikli. Jednostavno ih zatvrore u vašu sobu da bi na miru mogli da popiju kafu i pojedu kolač koji ste im servirali. Za to vreme deca su se već odomaćila u vašoj sobi i krenula je “akcija”.

Brljanje po garderoberu, skidanje knjiga sa police, međusobno gađanje diskovima, otimanje oko laptopa… Kada im sve to dosadi prelaze na međusbni okršaj koji toliko privuče pažnju njihovih roditelja da se konačno reše da pođu kući. ”Cirkus se završio” pomislio bih svaki put kada bi izašli iz mog stana i seo bih da odmorim uši u novonastaloj tišini.

Ali ipak, morate naći načina da ih zabavite i zainteresujete ne bi li se oni smirili. Ovo su neke od stvari koje vas mogu spasiti od nestašluka dece:

  • Pustite im crtani film: Crtani filmovi veoma povoljno utuču na raspoloženje male dece.
  • Izvodite trikove: Mali tirikovi kartama i nestajanjem novčića mogu toliko zadiviti decu da će se veoma zainteresovati i tražiti od vas da iznova ponavljate trik.
  • Ispričajte im bajku: Deca obožavaju priče. Pričanjem ćete ih zainteresovati i biće im zanimljivije da vas slušaju nego da na primer preturanje po fiokama.
  • Pustiti im igricu na računaru:“Modernija“ deca obožavaju računare i jedva čekaju da se dokopaju istog.
  • Organizujte slagalicu: Slagalice utiču na bolju koncetraciju dece, tako im vreme brže prođe, a prilikom slaganja se i ne čuju.