Život

Kako se zaštititi od mobinga

Mobing predstavlja oblik ponašanja na radnom mestu kada se jedan zaposleni sistematski psihički zlostavlja i ponižava od strane jednog čoveka ili grupe ljudi. Cilj ovakvog zlostavljanja jeste ugrožavanje časti, ugleda, dostojanstva i integriteta osobe, kao i eliminacija sa radnog mesta. Ovaj fenomen prisutan je u celom svetu, ali u razvijenim zemljama postoje i razvijeni sistemi za kažnjavanje onih koji mobing vrše. Zato mobing predstavlja najveći problem u zemljama u razvoju gde ljudi još uvek nemaju razvijenu svest o načinima sprečavanja ovakvog ponašanja.
23.01.2014. - 16:46h

Kako se zaštititi od mobinga?

Da biste se zaštitili od mobinga, najpre ga morate prepoznati. Znaćete da ste žrtva mobinga ukoliko vas na radnom mestu pretpostavljeni stalno izlažu psihičkoj i fizičkoj torturi, daju vam neprimerene zadatke ili zadatke nemoguće za izvršenje, osećate se diskriminisano zbog svog pola, godina, obrazovanja, rase. Ukoliko vam saradnici ili nadređeni narušavaju ugled u društvu šireći tračeve o vama, konstantno viču na vas, ponižavaju vas kada ste u društvu kolega ili sami, isključuju vas iz dešavanja. Ako se ovo dešava i vama na radnom mestu, budite sigurni da ste i vi žrtva mobinga i spremite se da preduzmete nešto povodom toga.

Usled ovakvog tretmana od strane nadređenih, zaposleni je u konstantnom strahu, a moguće je čak i da padne u depresiju u zavisnosti od jačine svog karaktera. Ukoliko se osoba ne odupre ovome i psihofizička tortura potraje dugo, strahovi i bojazni mogu prerasti i u hronične bolesti i pored napuštanja radnog mesta dovesti čak i do samoubistva.

Da do ovoga ne bi došlo, potrebno je na vreme reagovati. Pre svega, potrebno je da se smirite i shvatite da niste jedini. Naoružajte se strpljenjem i krenite u borbu protiv mobinga. Ukoliko se osećate vrlo slabim i smatrate da bi bilo bolje da date otkaz, nemojte to činiti, već uzmite godišnji odmor i iskoristite ga da napunite baterije i psihički se pripremite za borbu.

Najbitnije je da ostanete pribrani. Obavezno zapisujte kako i na koji način vas maltretiraju na radnom mestu, sa što je moguće više detalja. Zapisujte i datum i vreme kada se maltretiranje vrši, a ako postoje svedoci zabeležite i njihova imena. Takođe, kada vam osoba koja vrši mobing šalje e-mailove, pisma, rešenja, dopise i drugu dokumentaciju, obavezno je kopirajte i sačuvajte.

Obratite se za pomoć. Ukoliko vaša organizacija ima psihologa, obavezno otiđite do njega i objasnite svoju situaciju. Psiholog će moći da vam objasni posledice mobinga i bićete rešeniji da odbranite sebe. Takođe, možete se obratiti i osobi koja je u vašoj organizaciji zadužena za kadrovske poslove. Tu je, naravno, i Odbor za zdravlje i bezbednost na radu koji mora reagovati na vaš zahtev.

Mobing za posledice ima pogoršanje psihičkog i fizičkog stanja i zdravlja osobe. Tu spadaju nesanica, gubitak samopoštovanja, osećaj bezvrednosti, anksioznost, gubitak apetita, poremećaji ponašanja pa čak i problemi sa srcem. Obavezno se javite lekaru koji će da utvrdi koje posledice po vaše zdravlje je ostavio mobing, što ćete kasnije moći da iskoristite na sudu i zatražite naknadu za pretrpljenu štetu.

Upozorenja

Žrtve mobinga su najčešće osobe različite religije, osobe koje su se tek zaposlile ili su nadomak penzije. Takođe, to su često i osobe koje su suprotnog pola u istopolnom kolektivu ili su različitog seksualnog opredeljenja, a istraživanja pokazuju i da se mobing neretko vrši nad osobama koje pate od određene bolesti ili pokazuju izrazitu kreativnost.

Najčešći oblik mobinga koji se vrši nad ženama je seksualno zlostavljanje.

Izvor: Kakopedija