Život

Neispavani tinejdžeri se loše hrane

Više puta smo pisali o raznim istraživanjima koja govore o tome da je nedovoljno sna štetno po zdravlje, i to iz više razloga. Jedno istraživanje došlo je do interesantnih rezultata - neispavani tinejdžeri jedu velike količine nezdrave hrane.
14.01.2014. - 09:41h

Istraživanje

"Ne samo da pospani (neispavani) tinejdžeri, u proseku, jedu više hrane nego što je potrebno, što je loše za njih, već oni jedu i manje hrane koja je dobra za njih", ističe profesor Loren Hejl, vođa studije i profesor preventivne medicine na Ston Bruk Medicinskom univerzitetu.

"Odavno je poznato da je trajanje sna povezano sa nizom zdravstvenih posledica. Međutim, rezultati našeg istraživanja govore da su neki od mehanizama “nespavanja” takvi da utiču na donošenje odluka povezanih sa ishranom, pa tako indirektno utiču i na zdravstveno stanje", objasnila je ona.

Autori studije ispitivali su podatke prikupljene iz intervjua više od 13.000 tinejdžera širom Amerike sprovedenih 1996. godine. Tom prilikom 18 odsto tinejdžera je reklo da su spavali manje od sedam sati noću, a da jedu brzu hranu dva ili više puta nedeljno i manje jedu zdravu hranu, kao što je voće ili povrće.

Rezultati

Odmorni tinejdžeri pri ishrani prave bolji izbor hrane, jer više jedu voća i povrća, tj. "zaobilaze brzu hranu", navodi se u studiji nedavno predstavljenoj na jednom naučnom skupu u Baltimoru. Istraživanje je predstavljeno na jednom medicinskom skupu i treba ga posmatrati kao preliminarno do zvaničnog objavljivanja u stručnom časopisu.

"Zainteresovani smo za detaljno utvrđivanje veza između trajanja sna i izbora hrane kod tinejdžera jer je adolescentni razvoj kritičan period između detinjstva i odraslog doba", kaže prvi autor studije Allison Kruger, zdravstveni radnik na Ston Bruk Medicinskom Univerzitetu. "Tinejdžeri obično imaju priličnu količinu kontrole nad svojom ishranom i snom, a oni formiraju svoje navike tokom odrastanja, što može snažno uticati na njihove navike kada odrastu."

Šta dalje?

Jedan od sledećih koraka u istraživanju jeste da se utvrdi da li je veza između trajanja sna i izbora hrane uzročna, rekla je profesor Hajl.

"Ako se utvrdi da postoji uzročna veza između hronično kratkog trajanja sna i lošeg izbora hrane, onda moramo da počnemo da razmišljamo o tome kako da se aktivnije uključimo u obrazovanje mladih u vezi sa “higijenom spavanja” - to je prevencija za epidemiju gojaznosti i promociju zdravlja", rekla je ona.

Američka akademija pedijatara preporučuje tinejdžerima da spavaju između devet i 10 sati tokom noći.

Navedeni rezultati mogu poslužiti i našoj omladini da shvati koliko je redovno i kvalitetno spavanje (“normalne” dužine) potrebno za celokupno zdravlje, a ne samo za dobre rezultate u školi.

Izvor: krstarica