Život

Zašto zet i tašta moraju biti u dobrim odnosima?

Muškarci koji se dobro slažu sa svojim taštama imaju čak 20 odsto veće šanse da izbegnu razvod, tvrdi se u rezultatima nove američke studije.
03.01.2014. - 11:05h

Parovi koji su učestvovali u istraživanju imali su između 25 i 37 godina i bili su samo jednu godinu u braku, a istraživanje je započeto 1986. godine. Teri Orbuč, koja je vodila istraživanje zatražila je od parova da ocenama od jedan do četiri rangiraju svoj odnos sa taštom odnosno svekrvom, a ona je te odnose pratila narednih 26 godina. Prema rečima profesorke Orbuč, za brak je prilično važno da se suprug slaže sa taštom jer taj odnos povezuje i same bračne parove. Studija sprovedena u SAD pokazala je zaista zanimljive rezultate. Naime, dobar odnos zeta i tašte pozitivno utiče na brak, pa se šanse za izbegavanje razvoda braka povećavaju za čak 20 odsto, međutim dobar odnos žene i svekrve ima uticaj u sasvim suprotnom smeru pa se u tom slučaju šanse za razvod povećavaju za 20 odsto, prenosi "Dejli mejl".

 

Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu smatraju da žene koje se dobro slažu sa svojim svekrvama teže određuju granice, ali muškarci pak nemaju tih problema. Oni su tokom istraživanja posmatrali 373 bračna para tokom 26 godina, a na kraju su otkrili kako najčešće opstaju oni brakovi u kojima se muškarac trudi da ima što bolji odnos sa taštom.

Kod žena je ova situacija pomalo drugačija – "Zato što su odnosi i veze ženama jako bitni, njihov identitet kao supruge i majke je ključna stvar za žene. Žene interpretiraju reči i postupke svojih svekrva pa to utiče na njihov identitet kao supruge i majke. Žene bi trebalo da budu pažljive oko otkrivanja detalja o svom braku i nauče da poštuju granice, a muškarci da svoje tašte tretiraju kao važne osobe", navodi Orbuč. 

Kako se vi slažete sa vašom taštom?

Izvor: Super žena