Život

Nasilničko ponašanje povezano s deficitom vitamina?

Časopis "Vajs Tradišns" objavio je rezultate najnovijeg istraživanja koje je pokazalo da deficit određeni vitamina i minerala može dovesti do mentalne nestabilnosti i nasilničkog ponasanja. Kako je utvrđeno istraživanjem u pitanju je manjak vitamina A, D, K, B1, B3, B6, B12 i folata, kao i minerala joda, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka, hroma i mangana.
21.12.2013. - 10:45h

Autori ističu da kontinuiranom konzumacijom prerađene hrane dolazi do neuhranjenosti, a samim tim se mozak ne snabdeva s dodatnom količinom energije. 
Brojne bolesti povezane su s nedostatkom vitamina i minerala poput pelagre (deficit B3) i skorbuta (vitamin C), piše portal Vitamini. 
Takođe, manjak cinka obično je popraćen agresivnošću, neprijateljskim raspoloženjem i ljutnjom. 
Studije, takođe, upozoravaju i na egzotoksine koji se nalaze u gotovo svoj hrani, a unosom prerađene hrane se nakupljaju u organizmu i utiču na hemijske promene u mozgu delujući tako i na raspoloženje. 
Autori, takođe, upozoravaju na uticaj pojedinih sastojaka hrane kao što su šećer, veštački zaslađivači, boja, kofein, alkohol, proizvodi od soje i toksični elementi poput žive, arsena, pesticida... 
Naučnici su istakli da je važno da deca dobijaju odgovarajuću količinu holesterola putem hrane, jer su masti važan izvor energije za mozak, a njegov manjak može da izazove agresiju, depresiju i sklonost ka samoubistvu. 

izvor: Tanjug