Život

Top 5 najplaćenijih fudbalera današnjice

I pored toga što je na samom početku, fudbal smatran za sport koji gledaju bogati, a siromašni igraju, može se reći da je danas situacija potpuno drugačija. Za fudbalere se danas vezuju skupa kola, jahte, lepe devojke, glamur, a mnogi smatraju da su previše plaćeni za to što rade. Da li je zaista tako, teško je reći, a sada ćemo predstaviti igrače koji, u ovom trenutku, od fudbala najbolje žive.
01.12.2013. - 13:28h

Jedan od najkompletnijih napadača današnjice, Vejn Runi, fudbaler Mančester Junajteda, ima peti najbolji ugovor na svetu. Kada je 2004. prešao iz Evertona u Mančester Junajted za 26 miliona funti, bio je najskuplje plaćeni igrač ispod 20 godina u svetu fudbala, a nakon 6 godina vrhunskih partija na „Old Trafordu“ u oktobru 2010. potpisao je ugovor vredan 13.8 miliona evra godišnje, čime je postao najplaćeniji igrač Mančester Junajteda ikada. Sledeći na listi je kolumbijski tigar, fudbaler Monaka, Radamel Falkao. Nakon dvogodišnje epizode u Atletiko Madridu koji je za njegov transfer iz Porta izdvojio 40 miliona evra, u maju 2013. francuski prvoligaš Monako za njega je „jorgandžijama“ platio 60 miliona evra, a njemu na ime ugovora godišnje obezbedio 14 miliona evra, i epitet jednog od najplaćenijih.  Sledi još jedan igrač iz francuske lige, u pitanju je naravno, Zlatan Ibrahimović. Kontraverzni švedski reprezentativac,  poznat po mnogim interesantnim transferima, ponovo je šokirao fudbalski svet, nakon što je na leto 2012. iz Milana, za oko 20 miliona evra prešao u Pari Sen Žermen. Obeštećenje  za igrača takve klase, zaista nije veliko, ali bogati vlasnici pariškog kluba, dobro su se potrudili da plata popularnog Ibre bude u skladu sa njegovim renomeom,  pa tako po ugovoru, Zlatan zarađuje 15 miliona evra godišnje. Argentinski čarobnjak, fudbalski mag, i četvorostruki uzastopni dobitnik zlatne lopte, Leo Mesi, drugi je najplaćeniji svetski fudbaler. Nakon mnogobrojnih golova, i trofeja, koje je Barsa ponajviše zahvaljujući njemu osvojila, u februaru 2013. Mesi je nagrađen novim, unosnijim ugovorom, koji mu donosi 16 miliona evra godišnje. Večita je dilema, ko je bolji, Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo, a ako je plata merilo, Portugalac je za dlaku bolji. Ronaldo je 2009.postao igrač za kojeg je jedan klub izdvojio najviše novca, pošto je Real Madrid za njegove usluge Mančester Junajtedu izdvojio 94 miliona evra. Nakon i te kako uspešne 4 godine, u septembru 2013. godine, popularni CR7, produžio je vernost kraljevskom klubu, koji se njemu odužio još većom platom, pa tako u ovom trenutku, Ronaldo na ime ugovora sa Realom, godišnje inkasira 17 miliona evra, pa je samim tim, u ovom trenutku, najplaćeniji svetski fudbaler.

Da li su neki od ovih igrača precenjeni, i da li neki drugi, sudeći po igrama na terenu zaslužuju svoje mesto ovde, nije naše da sudimo, ali u današnjem, modernom fudbalu, koji je mašina za pravljenje novca i profita, ništa ne treba da čudi, jer osim samog fudbalskog kvaliteta, veliku ulogu igra i imidž, i marketinška moć fudbalera koji se dovodi.