Život

Kako da se ponašate na poslovnom ručku

Primenite sledeće strategije i ostavite besprekoran utisak na sagovornika!
10.10.2013. - 15:16h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otpočnite i završite poslovni ručak čvrstim stiskom rukom (naravno, pri rukovanju!). Rukovanje samo vrhovima prstiju, ili labav stisak, ostavljaju negativan utisak.

Izaberite okruženje

Izbegavajte trendi restorane, jer su obično puni gostiju, pretenciozni i mračni. Vodite računa o tome da treba nesmetano da vodite razgovor. Ne postoji ništa gore od situacije u kojoj morate često da ponavljate ono što ste rekli, jer vas sagovornik nije čuo, kao i da ga molite da ponavlja svoje reči.

Naručujte mudro

Izbegavajte alkoholna pića i odlučite se za jednostavna jela (ona koja odgovaraju ukusu većine i koja se konzumiraju klasičnim priborom).

Razbijte led

Tokom predjela upoznajte sagovornike. Izbegavajte lična pitanja i interesujte se za opšte stvari o kojima svi imamo neko mišljenje - vreme, godišnji odmori, sfere interesovanja...

Napravite tranziciju

Nakon kraćeg neformalnog ćaskanja, možete direktno da pređete na oficijelni deo sastanka. Zatvorite temu o kojoj ste razgovarali i odmah pređite na najvažnije pitanje zbog kojeg ste tu gde ste.

Brzo razmišljajte

Ako se tokom razgovora stvori tenzija, razbijte je malom dozom humora. Reagujte u skladu sa situacijom i svojom procenom sagovornika.