Život

Zanimljivosti o poljupcima

Poljupci su izuzetan način da nekoj dragoj osobi pokažete koliko je volite. Postoje razne vrste poljubaca, ali mnogo je zanimljivosti vezano za poljupce...
10.10.2013. - 11:05h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ljubljenje leči glavobolju

Ljubljenje pozitivno utiče na zdravlje, pa tako može biti od pomoći kada je izgled vaše kože u pitanju, ali istovremeno poboljšava cirkulaciju, sprečava krvarenje zuba i pomaže kod glavobolje. Ukoliko vas boli glava, zaboravite analgetike i krenite u akciju, poljubac za poljupcem i nema više glavobolje.

Poljubac je poput droge

Od sada ne mora da vas brine osećaj vrtoglavice nakon dužeg ljubljenja. Dokazano je da se tokom ljubljenja luči endorfin koji ima jači efekat od morfijuma iz narkotika, pa samim tim i izaziva "pomućeno" stanje ukoliko je konzumacija poljubaca veća.

Zdravo poljupci, zbogom kalorije

Ukoliko niste voljni da vežbate i odlazite u teretanu, onda je ljubljenje idealno rešenje za vas. Običan poljubac aktivira dve grupe mišića i njime se može sagoreti nekoliko kalorija, dok francuski poljubac aktivira čak 34 grupe mišića i može sagoreti pet kalorija. Ukoliko se ljubite jedan minut, potrošićete 26 kalorija, a ukoliko se budete ljubili celi sat, potrošićete neverovatnih 1.560 kalorija. Pa, šta čekate? Krenite u akciju.

Eskimski poljupci

Priče da Eskimi umesto pravih poljubaca trljaju noseve su izmišljene. Prema rečima jednog Eskima, ovim pričama doprineo je Holivud, a prava istina je da se oni ljube kao i svi ostali.

Vodite računa sa kime se ljubite

Poverenje u osobu koju ljubite je neophodno jer se jednim poljupcem prenese 278 bakterija, a dug poljubac može vas zaraziti sa čak 10.000 bakterija. Oprez, nije za šalu!

Opasni poljupci

Poljupci mogu biti nosioci i nekih bolesti poput mononukleoze, ali i herpesa. Ipak, poljupcem se može preneti i virus HIV ukoliko oba partnera imaju ranice u ustima. Zato uvek treba znati koga i zašto ljubimo.

Zabranjeno voće

U 16. veku u Napulju je javno ljubljenje bilo zabranjeno i kažnjavano smrću. Verovali ili ne, ova zabrana na nekim mestima u Americi postoji i danas, pa tako u nekim malim gradovima,  žene ne smeju da ljube svoje muževe nedeljom (pa, dobro, ameri su ionako čudni na svoj način).