Sport

Blater i Platini suspendovani na po 8 godina

Etički komitet Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) suspendovao je odlazećeg predsednika Sepa Blatera i prvog čoveka UEFA Mišela Platinija na po osam godina.
21.12.2015. - 20:18h

Blater i Platini kažnjeni su jer je prvi čovek FIFA uplatio Francuzu 2011. godine dva miliona švajcarskih franaka za savetodavne poslove na osnovu "usmenog dogovora".

"Blater se našao u sukobu interesa. Njegova tvrdnja da je reč o usmenom dogovoru nije dokazana i odbijena je", navodi se u obrazloženju kazne.

Blater (79) bio je na čelu FIFA od 1998. godine i izvesno je da na ovaj način njegova karijera završena.

Kada je u pitanju Platini, koji je figurirao kao glavni kandidat za Blaterovog naslednika na izborima 26. februara, Etički komitet navodi da je "pokazao nepoznavanje značaja svojih dužnosti".

"Njegovi postupci nisu bili etički. Ovde je reč o nepoštovanju svih važećih zakona".

Ujedno, Blater mora da plati kaznu od 50.000, a Platini od 80.000 franaka.

Obojica imaju pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Blater: Boriću se, zbog sebe i zbog FIFA

Odlazeći predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater najavio je danas da će podneti žalbu na odluku Etičkog komiteta da bude suspendovan na osam godina i poručio da će se boriti, zbog sebe i zbog FIFA.

Blater je suspendovan zajedno sa predsednikom UEFA Mišelom Platinijem zbog isplate Francuzu od dva miliona franaka za savetodavnu ulogu na osnovu "usmenog dogovora".

"Žao mi je, zbog mene i zbog fudbala kojem sam služio 40 godina. Žaliću se u Lozani i koristiti sva pravna sredstva koja postoje u švajcarskim zakonima. Boriću se zbog sebe i zbog FIFA. Rugaju se sa mojom porodicom i prijateljima. Čuo sam da je porvobitno trebalo da budem kažnjen doživotno, pa su promenili na osam godina", izjavio je 79-godišnji Blater na vanrednoj konferenciji za medije.

On je rekao da nije tačno da je sa Platinijem imao "skriveni dogovor" i da je Etički komitet bio obavešten.

"Platini mi je posle Mundijala 1998. godine rekao da želi da radi za FIFA i da traži miliona franaka. Rekao sam mu da deo možemo da platimo sad, a deo kasnije. Etički komitet poriče da je znao za sporazum, ali mi imamo dokaze. Kako je moguće da smo Platini i ja na saslušanjima govorili iste stvari, a saslušavali su nas odvojeno"

Blater je poručio da se ne stidi posle svega i da jedini koji ima razloga za to jeste Etički komitet, koji po Statutu nije nadležen za predsednika, nego je to isključivo stvar Kongresa.

 Platini: Sve je maskarada, zzele da me eliminissu iz fudbala

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Missel Platini poruccio je da je odluka Eticckog komiteta FIFA da ga suspenduje na osam godina maskarada da bi se uprljalo njegovo ime kako bi ga eliminisali iz fudbala.

Platini je, poput Sepa Blatera, najavio zzalbu Sudu za sportsku arbitrazzu u LOzani.

"Paralelno sa procesom u Lozani ichi chemo na redovne sudove jer zzelim da dobijem odsstetu i satisfakciju za sve losse ssto je izrecceno o meni prethodnih nedelja", naveo je Platini u saopsstenju koje je dostavio agenciji AFP.

Prema njegovim reccima odluka iz Ciriha ga nije iznenadila.

"Uveren sam da se odluka znala i pre saslussanja 18. decembra. Presuda je pateticcan pokussaj prikrivanja zzelje da me eliminissu iz fudbala. Na terenu, a kasnije i kao funkcioner moje ponassanje uvek je bilo besprekorno i moja savest je ccista", poruccio je Platini.

Izvor: Tanjug