Sport

Zvezda smanjila dug na 41 milion. Titula cilj - nema alibija.

Očekuje se da dug do kraja godine bude 39 miliona, a generalni direktor Zvezdan Terzić je kazao da on može u određenom slučaju da padne i na 35 miliona. U mečevima protiv Kairata nije viđena realna snaga novog tima.
18.07.2015. - 15:12h

Poslovni direktor Zvezde Stefan Pantović je istakao da se očekuje da dug do kraja godine bude 39 miliona, a generalni direktor Zvezdan Terzić je kazao da on može u određenom slučaju da padne i na 35 miliona.

Pantović je naveo da je prihod od transfera 2013. godine bio 5.720.511 evra, a godinu dana kasnije 881.995, sedam puta manji zbog neučešća u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

„Na dan 1.6.2015. godine, neto dug Crvene zvezde iznosi 41.134.000 evra. Projektovano je da do kraja 2015. godine dug bude 39 miliona evra, ali ja verujem da će biti i manji. Imali ste prilike da se upoznate sa finansijskim izveštajem koji, nažalost, zbog zakonskih regulativa ne možemo da posmatramo po sezonama, neko kalendarskim godinama. Ove godine nismo imali priliv od učešća u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a 2014. godine smo od transfera igrača ostvarili sedam puta manji prihod u odosu na 2013. godinu. Prihodi od transfera igrača u sezoni 2013/14 iznosili su 5,7 miliona evra, dok su u sezoni 2014/15 pali na 882.000 evra. Ukupni novčani rashodi za 2014. godinu iznose 9.386.318 evra, a prihodi 7.655.909 evra. Sledeće godine možemo da ostvarimo prihode. Pre svega zbog otpisa dugova prema bankama“, rekao je Pantović 

Predsednik Zvezde Svetozar Mijailović rekao je da su učinjeni značajni napori da se klub stabilizuje, s obzirom na to da je bilo dovedeno u pitanje i učešće u domaćem takmičenju. 

Mijailović je kazao da je ostvaren cilj da se podmladi ekipa, ali da su izostali sportski rezultati, pošto ekipa nije odbranila šampionsku titulu prošle sezone. 

„Dug je u jednom trenutku iznosio 52 miliona evra, i smanjen je pre svega zahvaljujući kompanbiji ’Gasprom’, kao i ljudima koji su omogućili da saradnja Crvene zvezde i ove kompanije bude nastavljena. Raduje me i što je struktura tog duga promenjena, pa smo isplatili mnoge bivše igrače. Atmosfera u kojoj smo radili je bila jako teška, a ono čime sam nezadovoljan i za šta snosim odgovornost je to što nisam uspeo da usmerim energiju članova uprave na to kako stvoriti moćan tim, jer je on osnova svakog jakog kluba. Energiju smo često trošili na neke stvari za koje se nije ispostavilo da su ključne u funkcionisanju kluba i nadam se da ćemo to uspeti da promenimo. Ove sezone, cieljvi su jasni: osvajanje titule, razvoj omladinske škole i plasman sledečeg leta u grupnu fazu UEFA takmičenja“, naveo je Mijailović. 

Prisutnima se obratio i Branimir Šerček iz Nadzornog odbora, koji je pohvalio upravu kluba. 

„Ova uprava kluba je za sada mnogo bolja nego što su to bile prethodne“, rekao je Ševčuk. 

Skupština se uoči sednice oprostila od preminulih članova kluba Konstantina Zečevića, Sibina Stojanovića, Radomira Vukčevića, Ace Radosavljevića i Gorana Gogića. 

Sednica je bila na ivici kvoruma, s obzirom na to da je od 146 članova bilo prisutno 65, dok je osvlašćenja prenelo njih 10 koji nisu mogli da dođu. 

Na Skupštini su i potvrđeni novi članovi Upravnog odbora Miljko Ristić i Branko Kovačević.

Terzić: Nema alibija, garantujem titulu

"Titula mora da se osvoji ove sezone, nema prostora za bilo kakav alibi. Garantujem da ćemo realizovati plan, ubeđen sam, angažovali smo najboljeg trenera sa ovih prostora, doveli četiri kvalitetna stranca, sačuvali tim od prošle sezone", rekao je Terzić na sednici Skupštine kluba.

Terzić je kazao da bi Zvezda imala mnogo jači tim da nije morala da izdvoji dva miliona i 200 hiljada evra zimus. 

"Možemo da zamislimo kakav bismo tim imali da smo dva i 200 hiljada doveli dva-tri kvalitetna igrača, verovatno bismo se prošetali kroz ovu ligu", ocenio je generalni direktor Zvezde. 

Terzić je naveo da postoji mogućnost da se dug kluba sa 41 smanji na 35 miliona evra do kraja godine. 

On je dodao da rana eliminacija u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evropa boli sve zvezdaše da to više ne sme da se dešava. 

"To boli svakog zvezdaša. Zvezda nikada više ne sme da dozvoli da ispadne od kazahstanske ekipe, bez obzira na okolnosti. Rezultat i igra nije realna slika koju ćete gledati naredne sezone", rekao je Terzić. 

Prema njegovim rečima, prošla sezona je bila jedna od najtežih u istoriji kluba, ali ne želi da jadikuje i da se pravda. 

"Teško se može nadomestiti ono što je devastirano u dužem vremenskom periodu", istakao je on. 

Terzić je rekao da je svestan da je sportski rezultat "jedini generator pozitivnih zbivanja u klubu". 

"Moramo biti svesni da se prvo mora uložiti u igrače da bi se napravio dobar tim, a dobar tim donosi rezultate, evropske utakmice i prihode. Svi hoće da se identifikuju samo sa pobedom, bez sportskog nema ni finansijskog rezultata, a naš problem je što prošle sezone nismo imali inicijalni kapital da uložimo u tim", rekao je Terzić. 

On je dodao da je svestan da je izgubljeno poverenje zvezdaša nešto što muči klub. 

"Poverenje se stiče odgovornim radom i rezultatom. Zvezdaška javnost je razočarana drugim mestom, ali treba postaviti pitanje da li je osvajanje titule bilo realno. Bili smo u raskoraku između želje i mogućnosti", zaključio je Terzić.