Sport

POTVRĐENO U LOZANI: SLUŽBENA POBEDA ALBANIJI

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani preinačio je delimično kazne UEFA za prekinutu utakmicu Srbije i Albanije, tako da je utakmica sada registrovana službenim rezultatom 3:0 za Albaniju.
10.07.2015. - 15:14h

Međunarodni sud za sportku arbitražu (CAS) posle saslušanja i višemesečnog većanja doneo je odluke povodom žalbi na odluke UEFA u vezi sa prekinutom utakmicom Srbija - Albanija, odigranom 14. oktobra prošle godine u Beogradu.

UEFA je prvobitno registrovala meč službenim rezultatom 3:0 za Srbiju zato što reprezentacija Albanije nije htela da nastavi meč nakon prekida izazvanog neredima koji su nastali zbog bespilotne letelice sa zastavom takozvane "Velike Albanije" iznad stadiona.

CAS je tu odluku oborio sa obrazloženjem da njegova komisija na osnovu podnetih dokaza nije mogla da utvrdi da je sudija izdao "jasno, direktno i bezuslovno naređenje" igračima Albanije da nastave meč "na osnovu definitivne odluke da je bezbednost osigurana".

CAS je tako utvrdio da je prekid meča izazvan propustima u obezbeđenju, zbog kojih su huligani upali u teren i "napali igrače Albanije i bar jednog redara".

"Zato je CAS utvrdio da odgovornost za neodigravanje meča treba da snosi Fudbalski savez Srbije, a ne Fudbalski savez Albanije", naveo je CAS i dodao da se "u svetlu te odluke" meč treba registrovati sa 3:0 za Albaniju.

Sud u Lozani je, međutim, potvrdio odluku UEFA da je FS Albanije kriv za upravljanje dronom koji je tokom utakmice nosio zastavu takozvane "Velike Albanije"i potvrdio je kaznu od 100.000 evra za taj savez

Potvrdio je i druge kazne UEFA - Fudbalski savez Srbije je kažnjen oduzimanjem tri boda, igranjem dve utakmice bez publike i novčano sa 100.000 evra.