Sport

Sašina ekipa druga na svetu!

Košarkaši Srbije osvojili su srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu. U finalu nisu mogli da pariraju "vanzemaljskom" SAD timu koji je slavio 129:92.
14.09.2014. - 22:53h

Naši košakaši su plaslanom u finale nadmašili očekivanja i najvećih pesimista.

Na kraju su se hrabro suprotstavili NBA kaznenoj ekspediciji koja je odigrala čak i iznad svog nivoa, dostigavši već na poluvremenu 67 poena.

Srbija je predvođena Teodosićem povela 15:7 i tu stala. SAD je kanonadom trojki (11/15) iz minuta u minut podizao razliku, te na krilima Irvinga i Hardena stekao 67:41 na poluvremenu. 

I u trećem periodu Amerikanci su nam dali više od 30 poena, te pre poslednje četvrtine prešli granicu od 100 poena.

Tompson pogađa šestu trojku za SAD u nizu, Teodosić uzvraća, da bi potom na koš Bogdanovića uzvratio Kazins pored Raduljice, te Amerikanci lagano održavaju 15+. Razigrani Ameri su dopuštali povremeno koš našim igračima, koji nisu mogli da im pariraju u odbrani, pa je prednost nastavila da raste (47:29). 

Amerkanci su nastavili u istom ritmu, na nivou koji je verovatno i iznad njihovog, pa su deklasirali naš tim već na poluvremenu. Pogađali su sa svih pozicija, zakucavali, igrali se, te lagano stigli na +30 (65:35). U samom finišu Harden bespotrebno glumi faul na šutu za tri, što Bjelica kažnjava trojkom uz zvuk sirene zapodnošljivijih 67:41 na poluvremenu za SAD: 

Amerikanci su ubacili čak 11 trojki iz 16 pokušaja u prvom poluvremenu i to im je omogućilo ogromnu razliku. Najefikasniji su Kajri Irving sa 17 i Džejms Harden sa 17 poena. Niko u Srbiji nije "dvocifren", Nemanja Bjelica ima 9, Miloš Teodosić i NikolaKalinić po osam.

Naši igrači su bez obzira na veliki zaostatak jednako borbeno krenuli i u drugom poluvremenu. Bjelica i Kalinić smanjuju razliku, ali Raduljica dobija nesportski faul u duelu sa Kazinsom što je uplalilo iskre na parketu. Poenima sa penala uz koš Hardena SAD održava veliku razliku, koja nakon nove serije opet raste na +30 (80:50). 

Samo što naši igrači vežu nekoliko dobrih napada, koševima Krstića i trojkom Bogdanovića ublaže zaostatak, Irving uzvraća sa dve trojke u nizu. U finišu trećeg perioda razigrali su se Gej, DeRozan i Dejvis, pa je SAD uoči poslednjeg peiroda imao 105:67. 

Tek u poslednjem periodu Amerikanci su malo popustili u napadu, ali ne i u odbrani, pa su održavali ogromnu prednost. Međutim, naši momci su sportski se borili do kraja, pa su četiri minute pre kraja, na skoro 40 poena zaostatka, izveli sjajan alej-up koji je Kalinić zakucao (120:85). 

Nastavili su naši momci u istom ritmu, novi alej-ut zakucao je Vladimir Štimac, nakon spektalukarnog dodavanja Bogdana Bogdanovića. Radost naših igrača na klupi je pokazala da možda jesu poraženi, ali nisu poniženi.

Izvor: b92