Sport

2013. godina - Zanemarivanje velikog uspeha

Šta je obeležilo sportsku 2013. u Srbiji? Partizan je ponovo bio šampion u fudbalu i košarci, Zvezda u odbojci, Vojvodina u rukometu.... Ništa od navedenog nije naročito novo i nije neuobičajeno kada su ovi sportovi u pitanju. Ipak, ima nešto što je bilo daleko od uobičajenog a nije dobilo pažnju kakvu zaslužuje.
31.12.2013. - 12:38h

 

Vaterpolisti Crvene zvezde ostvarili su uspeh kakav se već dugo ne pamti ne samo u srpskim već i evropskim okvirima. Osvojili su sve. Prvaci su Evrope, prvaci Srbije, pobednici kupa Srbije i pobednici Superkupa Evrope! Malo je timova u koji mogu da se pohvale takvim uspehom ne samo kada je vaterpolo u pitanju već kada su u pitanju i drugi sportovi. U nekoj drugoj, sportski prosvećenijoj zemlji klanjali bi im se do zemlje. U Srbiji njihov uspeh guraju pod tepih. Razne novinarske analize uspešnosti naših sportista, kao po dogovoru, zaobilaze crveno bele vaterpoliste. Prilikom dodela nagrada najboljima oni su najčešće zaboravljeni. Zašto?  Zato što smo „zatrovani“ fudbalom i košarkom? Nije istina. Da je tako ne bi Španovićka i Bekrić dobili silne nagrade. Zato što se radi o klupskom a ne reprezentativnom uspehu? Ne bih rekao? Neki klupski uspesi su ovde slavljeni više nego reprezentativni. Nešto drugo je u pitanju. Ne znam tačno šta  ali ovo ostavlja opor ukus u ustima. Kakvu poruku šaljemo klincima koji svakodnevno skaču u bazen da bi plivali za loptom? Oni to sigurno ne rade zbog para jer para u tom sportu nema. Oni koji jure za parama šutiraju loptu nogom.

Eto to je, po mom mišljenju, obeležilo sportsku 2013. u Srbiji. A šta nas čeka u 2014? Da pobrojimo bar one najvažnije događaje koji su na bilo koji način vezani i za srpski sport.

Več polovinom januara očekuje nas EP u rukometu, koje se održava u Danskoj. Naša reprezentacija je kao evropski vicešampion postavljena za nosioca u grupi u kojoj se nalaze Francuska, Poljska i Rusija. U ženskoj konkurenciji EP je u decembru u Hrvatskoj i Mađarskoj. Naše devojke imaju želju da tamo dokažu da finale SP nije slučajnost. U februaru počinju ZOI u Sočiju. 19. januara završava se kvalifikacioni ciklus, a Srbija za sada ima devet učesnika - u alpskom i nordijskom skijanju, biatlonu i bobu. Odbojkaši i odbojkašice će kroz kvalifikacije pokušati da izbore učešće na SP u Poljskoj, odnosno Italiji. U 2014. Novak Đoković je najavio povratak na poziciju broj 1. 13. januara počinje Australian Open gde Novak brani titulu. Novi selektor košarkaške reprezentacije, Aleksandar Đorđević, ima težak zadatak da vrati Srbiju u vrh svetske košarke. SP se ove godine održava u Španiji, i Đorđević će do avgusta morati da vrati kult reprezentacije. Fudbalska reprezentacija još nema selektora. Mihajlović nije uspeo da se kvalifikuje na SP u Brazilu, ali je promovisao više mladih igrača. U kvalifikacijama za EP u Francuskoj videćemo da li je Mihajlović bio u pravu. U domaćem prvenstvu Zvezda će pokušati da prekine višegodišnju dominaciju Partizana. Razlika je svega jedan bod posle prvog dela sezone. Duele Crvene zvezde gledaćete na Prvoj.