Sport

Srpski fudbal u glibu do pojasa

Završen je jesenji deo fudbalskog prvenstva Srbije. Obeležilo ga je sve osim pravog fudbala. Lepe igre se, kao i obično, nismo nagledali. Gledali smo smo više u sudije nego u igrače. A oni su često, veoma sumnjivim odlukama, režirali ishode utakmica. U dva slučaja to je bilo toliko očigledno da je i sudijska organizacija prestala sa zabadanjem glave u pesak i reagovala kažnjavanjem sudija.
10.12.2013. - 14:22h

 

Zbog tih grešaka najviše je profitirao Partizan a najviše je oštećen Novi Pazar. Crno beli su na krilima odluka sudije Nedeljkovića već u prvom kolu čašćeni sa tri nezaslužena boda posle utakmice sa Pazarcima. Sudija je kažnjen i posle utakmice Voždovac – Partizan jer jedini na stadionu nije video da je igrač crno belih igrao rukom u svom šesnaestercu.Bilo je još mnogo sumnjivih sudijskih odluka a najdrastičniji primer viđen je na utakmici Jagadona – Novi Pazar kada gostima  na kraju utamice nije priznat regularan gol.  Međutim sudijska organizacija se tu nije oglasila. Da crno belima nije poklonjeno tih pet bodova i da su Pazarci osvojili bar još tri od onih nepravedno oduzetih , tabela bi na kraju jesenjeg dela izgledala ovako:

1. Crvena zvezda 32

2.Partizan 28

3. Jagodina 24

4. Novi Pazar 24

5. Radnički Niš 24

6. Vojvodina 24

7. Čukarički 22

8. Spartak 21

9. Voždovac18

10. Napredak 17

11. OFK Beograd 17

12. Radnički 1923 16

13. Sloboda 16

14. Javor 15

15. Donji Srem 14

16. Rad  11

Ipak, ova tabeli nije aktuelna. Šta vredi Voždovcu i Pazaru što su sudije kažnjene? Šta taj podatak znači Crvenoj zvezdi ? U Novom Pazaru bi mogli sa izvesnom dozom realnosti da iščekuju nastavak prvenstva nadajući se da će na leto igrati kvalifikacije za evropske kupove a crveno beli bi bili bliže osvajanju titule nego što je to bio slučaj u prethodnih nekoliko godina. Navijači bi , kad već ne mogu da gledaju kvalitetan fudbal, odlazili sa  stadina verujući da  je ono što su gledali posledica trenutnog kvaliteta dva tima a ne nečijeg kafanskog razgovora koji je održan nekoliko dana pre utakmice.

Kada se gleda pojedinačni učinak klubova simptomatično je da su dva prvoplasirana tima do tih mesta doveli golmani. Može da priča ko šta hoće, da proglašava Jojića za najboljeg igrača prvenstva, da hvali Mrđu ili Mijailovića ali činjenica je da bez  Bajkovića i Stojkovića beogradski „velikani“ ne bi bili tu gde jesu.  Nažalost, to nije toga što su se ostali kubovi popravili i po kvalitetu dostigli Zvezdu i Partizan već posledica bolne činjenice da su ta dva kluba napravila korak unazad u odnosu na prethodne sezone .  Da su ipak još uvek superiorni i da je ostalim klubovima još uvek najveći san da rezultatski pobede ( ali ne i da fudbalski nadigraju) Zvezdu ili Partizan videlo se u trenucima kada ti  „mali“ timovili imali povoljan rezultat u meču sa „velikanima“. Toliko lažnog previjanja po terenu i odugovlačenja sa izvođenjem auta, kornera ili slobodnog udarca ne viđa se ni u nižerazrednim afričkim ligama. Vrhunac besmisla sa odugovlačenjem viđen je na utakmici Čukarički – Crvena zvezda. Domaći su poveli u prvom minutu i posle toga svi oni koji su došli na stadio da bi gledali nadigravanje dva fudbalska kluba mogli su da odu kući. Nisam merio ali mislim da efektivne igre na toj utakmici nije bilo više od 50-60 minuta. Ostalo je bilo odugovlačenje. Jedini tim koji se i sa Zvezdom i sa Partizanom nadigravao bez obzira na rezultat bila je Vojvodina. Šteta štotako poletno i ambiciozno nisu igrali i na ostalim utakmicama u prvenstvu. Da jesu imali bi mnogo više od 24 boda.

Ako se ovako nastavi i na proleće, bojim se da će svi naši klubovi morati da budu zadovoljni ako preskoče bar prvu kvalifikacijsku prepreku na putu ka Evropi. Tamo nema Nedeljkovića, Gogića... Tamo im se neće tolerisati igranje rukom u svom šesnaestercu, psovanje sudija, udaranje protivnika... Neće im priznavati golove sve dok lopta ne pređe gol liniju.

Ostaće još dublje u fudbalskom glibu u koji su već potonuli do pojasa.