Sport

Sudije režiraju prvenstvo

Simptomatične su izjave trenera Voždovca i direktora Spartaka posle utakmica sa Partizanom. Lalatović (Voždovac): “Ako neko mora da bude prvi, neka bude, ali neću niko da blati moj rad i trud mojih igrača. Zato nam je fudbal tamo gde jeste i zato smo u Evropi tamo gde jesmo. “ Džimović (Spartak): “Došli smo da se nadigravamo sa Partizanom i uopšte nam ne bi bio problem da smo poraženi na sportski i regularan način. Ne znam zašto i kome treba da se favorizuje Partizan iz nedelje u nedelju, mislimo da to samo šteti srpskom fudbalu”.
03.12.2013. - 14:28h

U samo dva kola dve gotovo identične izjave posle utakmica sa istim klubom. Za tako nešto postoje samo dva moguća objašnjenja. Ili ih neko orkestrira ili stvarno postoji problem sa suđenjem. Orkestriranje bi bilo prihvatljivo kao opcija kad bi se ovi ljudi bunili zbog toga što sudija npr svira faulove na sredini terena, daje žute kartone, secka igru…ali ovde se radi o penalima. Na jednoj utakmici sudije ne vide a na drugoj vide penal iako je ovaj drugi bio mnogo manje očigledan nego prvi. Slučaj ili namera? Ili navika?

Zvezda bi I posle utakmice Partizan – Spartak sigurno nadigla buku kao I prethodne nedelje samo da ovog vikenda nije I sama bila u situaciji zbog koje bi svaka galama bila , u najmanju ruku, neprimerena. I njoj je sviran penal za koji nisam siguran da je postojao I posle desetog pregledanja snimka sa te utakmice. Doduše, nisam siguran ni da nije bio ( kao ni za onaj Partizanov protiv Spartaka).

U oba slučaja odgovornost sun a sebe preuzele linijiske sudije. Pomoćnici su ubedili glavne sudije da treba da pokažu na belu tačku. Da li su oni bili hrabriji ili su bolje postavljeni u odnosu na loptu? Ovo drugo sigurno nije u pitanju jer su I Dimitrijević I Jeremić bili veoma blizu mestu na kome su se dogodile sporne situacije.

Ne želim da verujem das u sve sudije instruirane da sude za ovaj ili onaj klub. Verujem da su , kada sude Partizanu I Zvezdi, pod ogromnim pritiskom I da im je mnogo lakše da sude utakmicu Sloboda – Donji Srem. Ipak, ako ne mogu da se izbore sa pritiskom onda ne treba ni da se bave poslom u kom je pritisak sastavni deo svakodnevice. Ne moraju svi da budu kao Kolina ali mogli bi za promenu malo da “stisnu petlju” i odsude po savesti. Da se ne zavaravamo, mnogo se greši I na utakmicama čiji akteri nisu Partizan I Zvezda ali o tome se manje priča. Svi još pamtimo skandal na utakmici Jagodina – Novi Pazar ali pošto Pazarci nemaju takav uticaj u medijima , o njihovim mukama se manje priča.

Sledi veoma zanimljiva fudbalska nedelja. Partizan u sredu u Kupu ide u goste baš Spartaku I biće zanimljivo videti da li će i na severu Srbije imati vetar u leđa. Zvezda će za četiri dana odigrati dve utakmice sa Vojvodinom. Poraz u bilo kom od ta dva meča značio bi ili oproštaj od Kupa ili udaljavanje od titule a to beogradski crveno beli sebi u ovom trenutku ne bi smeli da dozvole.  Vojvodina je prethodnih nekoliko godina pobedama u poslednjem kolu jesenjeg dela prvenstva u Beogradu znala da prvenstvo učini nezanimljivim jer je na jesenju pauzu Zvezda išla sa nenadoknadivim zaostatkom u odnosu na Partizan. Da li će tako biti i ovog puta?