Sport

Vaterpolisti, vladari svega!

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju i tako postala vladar svih trofeja u tom sportu!
21.08.2016. - 08:53h

Ekipa Dejana Savića je u vaterpolo klasiku u finalu pobedila Hrvatsku sa 11:7 (3:2, 3:1, 3:2, 2:2) i potvrdila da u poslednje dve godine nema konkurenciju na svetu.

Imala je Srbija veliki pritisak pred ovo finale jer je na poslednja dva olimpijska turnira ostajala bez najsjajnijeg odličja, ali ovoga puta nije bilo dileme.

Od početka do kraja meča srpski vaterpolisti bili su rešeni da sruše olimpijskog šampiona iz Londona i dominantnom igrom došli su do najvrednijeg trofeja. Srbija je sada zvanični evropski, svetski i olimpijski šampion, kao i šampion Svetske lige, a u našem vlasništvu je i poslednji odigran Svetski kup.

Počelo je nešto nervoznije, ali najviše nervoze pokazivao je selektor Hrvatske Ivica Tucak koji je od starta prigovarao sudijama. Srbija je dobila prvu deonicu sa 3:2, a već na poluvremenu imala je sigurnu prednost (6:3). Odbrana naše selekcije, posebno sa igračem manje, pravila je razliku, pa je ubrzo proradio i napad.

U nastavku meča nije bilo dileme. Naši vaterpolisti delovali su moćno u bazenu, Mandić i Filipović su u nekoliko navarata majstorijama pravili razliku, početkom poslednje deonice Srbija je povela sa 10:5 i tu je praktično meč odlučen.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Dušan Mandić sa četiri pogotka, Filip Filipović i Duško Pijetlović postigli su po dva, a Slobodan Nikić, Živko Gocić i Stefan Mitrović po jedan.

Posebno treba istaći selektora Dejana Savića koji je uspeo na mestu trenera da uradi ono što nije njegova generacija – da osvoji olimpijsko zlato. Savić je u poslednje tri godine uspeo da osvoji praktično sve klupske i reprezentativne trofeje u vaterpolu po čemu je svakako jedinstven u svetu.

Ovo je inače druga zlatna medalja za Srbiju u Riju posle trijumfa rvača Davora Štefaneka.

Izvor: B92.net