Zašto je I KAFA POSKUPELA? Ovo su samo neki od razloga, a da li su opravdani?

Prognozira se da će se cena kafe povećati za 10 odsto, bez obzira što su sirovine na svetskim berzama pojeftinile. Iako zvuči nelogično, ljubitelji kafe neće osetiti olakšanje u svom novčaniku. Poznavaoci prilika kažu da je u pitanju potpuno neosnovano poskupljenje, a ovaj slučaj nije usamljen jer pojedini trgovci koriste trenutnu inflaciju kako bi veštački podigli cene.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Ako cene sirovina pojeftinjuju, kako je moguće da se cene na rafovima povećavaju, ko diktira cene u prodavnicama i na još mnoga druga pitanja, ovoga "Jutra" odgovarao je urednik portala "Akademija kafe" Bojan Đorđević.

"Kafa koju mi dobijamo i koja ide u domaću kafu, uopšte nije deo berze. Takođe, moramo se vratiti malo u prošlost, kada smo imali mnogo problema u kafe-industriji. U julu prošle godine imali smo nezapamćene probleme u Brazilu, a jedna trećina kafe dolazi upravo odavde. Prvo je bila suša, pa onda mraz, i to je sve rezultiralo poskupljenju kafe, jer je tada sirovina bila najskuplja", izjavio je Đorđević.

Zašto je ovo poskupljenje na tržištu obuhvatilo i cenu kafe, da li su sada cene kafe opravdane i da li je baš tačno da onaj "ko voli da pije kafu, bez nje ne može", pričao je Bojan Đorđević u nastavku: