Za njih ne postoji prepreka kada su ljudski životi u pitanju: GSS u smenama motri na ovim srpskim planinama

Ne postoji prepreka koju ne mogu savladati i u najtežim mogućim uslovima. Bilo to da je spašavanje na vodi, evakuacija iz gondole, i pretraga terena kada osobe nestanu. U mnogim situacijama kada su životi turista bili ugroženi, oni bez straha prvi priteknu u pomoć i akciju okončaju na najsrećniji mogući način. Spasioci Gorske službe spasavanja počeli su letnja dežurstva na planinama. Na Кopaoniku će tokom celog leta dežurati po dva spasioca, dok su na Zlatiboru i Staroj planini pasivna dežurstva.

Foto: Rina
Foto: Rina
.

"Osim zimskim dežurstava, koja su potpuno drugačija, spasioci GSS-a imaju i dugogodišnje iskustvo letnjih dežurstava na planinama. Tada nam se najčešće dešavaju gubljenja, kao i povrede, uglavnom rekreativaca zbog neadekvatne odeće i obuće. Takođe, na planinama gde imamo pasivna dežurstva, u slučaju potrebe vrlo brzo se organizujemo. Letnja dežurstva će trajati sve do sredine septembra.", objasnio je Ivan Jovanović, spasilac Gorske službe spasavanja.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente.

Izvor: RINA