Uskoro novi pregledniji računi za struju

Potrošači u Srbiji dobiće do 15. aprila račune za električnu energiju na novim obrascima, na kojima će biti navedena prosečna cena kilovat-sata.

.

Vršilac dužnosti direktora EPS Snabdevanja Željko Marković je rekao da to znači da će kupci sada moći da vide koliko u proseku plaćaju kilovat-sat struje.

Marković je rekao da će novi računi biti štampani sa obe strane tako da će biti više prostora da se navedu dodatni detalji i objasne stavke da bi potrošačima bilo jasnije šta plaćaju.

"Na prvoj strani računa nalaziće se i dijagram potrošnje po mesecima u prethodnih godinu dana, tako da će kupac moći da uporedi potrošnju", rekao je on.

Marković je rekao da će biti prikazano i koliko je u procentima potrošnja veća ili manja nego u istom mesecu prethodne godine i u poređenju s prosečnom potrošnjom domaćinstva u Srbiji. Tu će biti i podaci o ukupnom iznosu koji treba da se plati i o iznosu TV pretplate.

"Na drugoj strani računa biće obračun i kupac će moći da detaljno vidi podatke kako je rasporedjna potrošnja u procentima - viša i niža tarifa, i po zonama - plava, zelena, crvena. A novi elemenat je prosečna cena kilovat-časa", rekao je on.

Marković je rekao da će račune štampati distribucije u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS) - kao i do sada, a da će troškovi biti malo uvećani, za dodatnu štampu.

"Mnogo veća će biti korist što ćemo sada imati novi, pregledniji račun", rekao je on.