U Rusiji počelo testiranje vakcine Sputnjik Lajt

Prvi učesnici ispitivanja vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Lajt“ vakcinisani su u Moskvi, izjavila je danas zamenica gradonačelnika Moskve zadužena za pitanja socijalnog razvoja Anastasija Rakova.

Ilustracija, foto: oasisamuel/Shutterstock
Ilustracija, foto: oasisamuel/Shutterstock
.

"U odnosu na to kako dobrovoljci budu prolazili preglede, i obim vakcinacije će se povećavati. Aktivno se podnose prijave, za dva dana lekarski pregled je prošlo 490 ljudi“, izjavila je Rakova.

Ona je podsetila da dobrovoljac može biti svako stariji od 18 godina ko nije bolovao i ne boluje od korone, u toku poslednjih mesec dana nije primao nikakve vakcine, nema antitela na koronu, nema alergijske reakcije, bez hroničnih bolesti. U ispitivanju ne mogu učestvovati trudne i žene koje doje, prenosi Sputnjik.

"Pretpostavlja se da će ovu vakcinu upotrebljavati mladi ljudi starosti od 18 do 30 godina, kod kojih se razvija dobar imuni odgovor i kod kojih se već prilikom prve replikacije razvija dovoljan nivo antitela. ''Sputnjik Lajt'' će u kombinaciji sa ''Sputnjikom V'' pružiti više mogućnosti za vakcinaciju“, objašnjava Rakova.

Ona je podsetila da je u Moskvi planirano ispitivanje nazalne vakcine protiv virusa korona, a ispitivanje ne može početi dok se ne dobije odobrenje Ministarstva zdravlja Rusije. Kako kaže, nazalni oblici vakcina već postoje, na primer, vakcina protiv gripa.

Takođe je u Moskvi planirano i ispitivanje vakcine protiv virusa korona za decu.

Vakcina "Sputnjik Lajt“ predstavlja prvu komponentu vakcine Sputnjik V i prema rečima direktora Centra „Gamaleja“ Aleksadra Gincburga, vakcina će pružiti zaštitu u trajanju od četiri ili pet meseci i smanjiće mogućnost da osoba oboli od teškog oblika korone.