U prvoj polovini godine Beograd posetilo POLA MILIONA STRANACA, A MILION NOĆILO: Evo iz koje zemlje najviše dolaze

Beogradska tvrđava, Skadarlija, Hram Svetog Save, Ada Ciganlnija i Avala glavne su turističke atrakcije na listi stranaca koji prvi put posete naš glavni grad.

Foto:Keni/Shutterstock
Foto:Keni/Shutterstock
.

A da prestonici ne manjka turista pokazuju i poslednji podaci iz Turističke organizacije Beograda gde se navodi da je u prvoj polovini godine prestonicu posetilo gotovo pola miliona stranih državljana, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine, dok je oko 1.083.097 noćilo u nekom od prestoničkih smeštaja!

Od početka godine najbrojniji gosti bili su iz Rusije, Turske, BiH, Nemačke i Hrvatske, dok su najveći broj noćenja ostvarili Rusi i Turci, zatim gosti iz Nemačke, BiH i Indije.

Prema rečima nadležnih iz TOB-a, centar grada, Knez Mihailova ulica i Trg republike mesecima vrve od turista koji su odlučili da ovo leto dođu u Beograd i uživaju u gradskim sadržajima koje naša prestonica nudi.

- Širom centralne gradske zone mogu se čuti razni strani jezici, mnogobrojnih turista koji tokom dana obilaze prepoznatljive turističke atrakcije naše prestonice i uživaju u gastronomiji, našim kafićima, restoranima, muzejima, šetalištima. Jedna od najposećenijh lokacija i domaćim i stranim gostima je Beogradska tvrđava, o čemu svedoče hiljade fotografija čuvenog zalaska sunca kod spomenika "Pobednik" koje završe na društvenim mrežama.

Na spisku šta treba obići u Beogradu strancima su podvučene i kulturne ustanove, pa su tako i ove letnje sezone među najposećenijima bili Narodni muzej, Muzej Nikole Tesle, zatim Etnografski, Muzej savremene umetnosti i Muzej Jugoslavije.

- Čuvenu boemsku ulicu pohode turisti i danju i noću, i uživaju u tradicionalnom duhu koji Skadarlija gaji od davnina, degustiraju specijalitete domaće kuhinje, i muzici skadarlijskih orkestara do kasno u noć - kažu u TOB-u.

Izvor: Novosti