Topliji dan pred nama; Oprez u vožnji zbog magle i moguće ledene kiše

U Srbiji danas ujutru slab i umeren mraz, po kotlinama i dolinama zapadne i južne Srbije mestimično magla. Kakvo vreme nas očekuje u narednim danima?

Foto: Nick Rostov/Shutterstock
Foto: Nick Rostov/Shutterstock
.

Prvo prolazno naoblačenje, koje će ujutro na severu i severoistoku Srbije mestimično uslovljavati kišu, sneg i ledenu kišu, u toku dana premeštaće se ka jugu Srbije.

Posle podne u Vojvodini, a uveče i u centralnim krajevima kratkotrajno razvedravanje. U toku noći drugo prolazno naoblačenje sa snegom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

Vetar slab i umeren, u Vojvodini i istočnoj Srbiji povremeno jak, severozapadni. Najniza temperatura od -8 do 0, a najviša od 4 do 9 stepeni, saopštio je Republički hidrometerološki zavod. U Beogradu ujutru oblačno s kišom, koja će se mestimično lediti na tlu.

Pre podne prestanak kiše, a posle podne kratkotrajno razvedravanje. Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura od -2 do 0, a najvisa oko 6 stepeni. U toku noći novo naoblačenje s kratkotrajnim snegom.

Sutra u brdsko-planinskim predelima prestanak snega uz delimično razvedravanje tokom dana. Istovremeno sa severa novo naoblacenje, koje će u noći ka nedelji u Vojvodini ponegde usloviti slab sneg.

U nedelju promenljivo s kratkotrajnom kišom u nižim predelima i snegom na planinama. Vise sunčanih intervala biće posle podne.

U ponedeljak ujutro vedro, a u toku dana naoblačenje. Ovo naoblačenje će u noći ponedeljak na utorak i u utorak tokom dana usloviti više padavina u odnosu na prethodni period, najpre kišu, a zatim i sneg, uz ponovno stvaranje snežnog pokrivača u nižim predelima i povećanje visine snega na planinama. U sredu i četvrtak promenljivo oblačno, a novo jače naoblačenje s kišom i snegom očekuje se u noći izmedu četvrtka i petka.

Početak vikenda, dovoljno snega na ski-stazama naših planina, sigurno će doneti još jednu smenu ljubitelja zimskih sportova uz povremeno i usporenu vožnju na ovim putevima, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

U prepodnevnim satima iz RHMZ upozoravaju na opasnost od kiše koja se može lediti na tlu na putevima područja Srema, Beograda, severne Šumadije južnog Banat, pomoravlja i Braničeva.

Razlog više za pažljivijom vožnjom na većem odstojanju je i slabija vidljivost zbog magle koja vozače očekuje u grdeličkoj klisuri, pored Dunava na đerdaskoj magistrali ima je u okolini Požarevca, na istočnom kraku koridora 10 ka Pirotu, na području Ražnja, Velike Plane na putevima u okolini Požege.

Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 05.15 časova, teretma vozila na graničnom prelazu Batrovci na izlaz iz zemlje čekaju jedan sat.

Izvor: Tanjug, B92.net