Struja poskupljuje od 1. decembra

Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto jer je Agencija za energetiku dala saglasnost za to.

Veći računi od decembra, foto: Depositphotos/svedoliver
Veći računi od decembra, foto: Depositphotos/svedoliver
.

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da će struja biti skuplja na računima od decembra, koji pristižu u januaru.

Prema njegovim rečima, struja za industriju neće poskupljivati.

Antić je za RTS rekao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.

"Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu", naglasio je ministar energetike.

Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

Najjeftinija električna energija

"I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskih zemalja. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto od BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto od Bugarske, 79,97 odsto od Hrvatske, 85 odsto od Rumunije, 125 odsto od Slovenije", rekao je Antić.

Kada je reč o drugim energentima, ministar je rekao da njih ima dovoljno i da neće poskupljivati.

Komentarišući eventualno zaustavljanje dotoka gasa iz Rusije preko Ukrajine, Antić je rekao da Srbija vodi računa o svojoj energetskoj stabilnosti i da "ima scenario za svaku od situacija".

Prema podacima Evrostata struja je najskuplja u Nemačkoj, 30,88 evrocenti za kilovat-čas (sa taksama i PDV-om), u Mađarskoj 11,20 evrocenti, u Bugarskoj 9,97 evrocenti, dok je cena u Srbiji 7,34 evrocenta.

Izvor: rts.rs